Аеропорт «Бориспіль» купив у швейцарців американські сканери за 2,4 мільйона євро, повикидавши конкурентів
27.12.2018   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» 22 грудня за результатами тендеру замовило компанії «Diatech SA» (Швейцарія) багатопроекційні томографи за 2,44 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом 120 робочих днів для контролю на авіаційну безпеку багажу пасажирів поставлять дві автоматичні рентгенівські установки MV3D 2018 р. в. по 1,22 млн євро.

Переможець придбає їх у компанії «Gate Technologies Ltd» (Великобританія) – єдиного в Україні офіційного дистриб’ютора виробника «L3 Security & Detection Systems» (США).

Пропускна спроможність установок із тунелем 1020х810 мм складає 1 800 одиниць багажу за годину, гарантійний строк – два роки з введення в дію.

Ціна угоди на 3 тис євро нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,44 млн євро.

Чотири фірми не допустили до аукціону. ТОВ «Проектно-технічний центр» (Україна, продукція «L3 SDS» через «Gate Technologies Ltd») відхилили через неповні технічні характеристики товару, компанії «SureScan Corporation» (США, власна продукція) і «Folgat AG» (Німеччина, продукція «Smiths Heimann GmbH», Німеччина) – через технічні невідповідності товару, а компанію «Control & Service s.r.l.» (Молдова, продукція «Rapiscan Systems Limited», США) – через недоліки документів. Остання фірма оскаржила в АМКУ своє відхилення і допущення до торгів переможця, заявивши про невідповідність його товару вимогам тендеру, але потім відкликала скаргу «у зв’язку з непередбачуваними обставинами, що призвели до відсутності подальшої можливості оскарження».

Єдиний допущений конкурент «Arempa International Ltd FZC» (ОАЕ, продукція «Rapiscan Systems Limited», США) пропонував на 2 тис євро нижчу ціну. Однак його відхилили, бо він не подав у строк документи за ст. 17 закону «Про публічні закупівлі».

«Arempa» належить громадянам Вірменії Вахе Папазяну, який живе у США, і Хасмік Данельян, яка живе в ОАЕ, та громадянці Румунії Наталії Лебедєвій родом із Молдови, яка живе у США. Цьогоріч вона взяла отримала підрядів «Борисполя» на 40,86 млн грн.

Адміністратором швейцарської «Діатех С.А.» є Рафаель Варон, директором – Філіп Крилов, а комерційним представником – Сергій Сугробов. Акціонерний капітал створеної в 1997 році фірми складає 100 тис швейцарських франків, або 100 акцій на пред’явника.

Фірма «Diatech SA» є засновником українського ТОВ «Діатех-Україна», яким керує Ірина Макієнко. Раніше вона очолювала ТОВ «ЄМГ «Україна» швейцарської «Ентрепрайзес Медикалс Грей СА» Лаі Чунг-Пінга, а зараз цю посаду займає Євген Трещалін.

Видання «Обозреватель» свого часу пов’язувало «Діатех-Україна» та «ЄМГ «Україна» з Миколою Кузьмою. Підконтрольні Кузьмі фірми ввозять в Україну медобладнання.

Між датами проведення аукціону і відхилення єдиного допущеного конкурента Державна аудиторська служба України оприлюднила у «Прозорро» інформацію про моніторинг цієї закупівлі. Він був призначений Наказом голови ДАСУ Лідії Гаврилової від 12 листопада 2018 №262. Підставою для внесення сорока тендерів, у тому числі й нинішнього, до переліку стали «Дані автоматичних індикаторів ризиків». Порушень не було виявлено.