НКЦПФР створила монополіста на оприлюдненні фінзвітності, який обзавівся софтом у колеги віце-президента Тендерної палати
26.12.2018   //  

НКЦПФР створює «підконтрольний корупційний заклад», який буде збирати кошти за надання інформаційних послуг на фондовому ринку. Про це заявила Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів (ПАРД) у листі до Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції.

Нацкомісія по цінним паперам та фондовому ринку створює монополію підконтрольного їй Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ) на ринку інформпослуг щодо розміщення учасниками фондового ринку обовязкової до оприлюднення звітності про свою діяльність.

Завдяки прийняттю низки рішень АРІФРУ з 1 січня буде єдиною установою, через яку учасники фондового ринку зможуть подавати на оприлюднення свою звітність та адміністративні дані (річні та квартальні звіти акціонерних товариств, тощо).

«Під тиском учасників фондового ринку Комісія відмовилася від паперової форми розкриття інформації на фондовому ринку, що за попередніми розрахунками для учасників фондового ринку склав більше 65 млн гривень на рік. Тепер ці втрати “фінансових потоків” Комісія намагається покласти на учасників фондового ринку шляхом монополізації процедури розкриття інформації на фондовому ринку, намагаючись зробити таким монополістом саме АРІФРУ», – йдеться у заяві ПАРД.

Монополію створюють у ході підготовки до вступу в силу з 1 січня 2019 року змін до закону «Про цінні папери та фондовий ринок», які були прийняті у 2017 році в частині впровадження інформаційних послуг по наданню звітності.

На виконання норм закону НКЦПФР розробила проект змін до «Положення про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», затвердженого рішенням №492 від 13.05. 2011 року, і проект технічного регламенту «Про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів в НКЦПФР», який буде затверджений Наказом Голови НКЦПФР.

У ПАРД підкреслюють, що згідно із зазначеними проектами, адміністративні дані та звітність учасників фондового ринку буде подаватися в Комісію при посередництві агента подання або безпосередньо учасником фондового ринку. При цьому, для безпосереднього обміну електронними документами між Комісією та учасниками фондового ринку, обов’язковим є підключення захищеним каналом зв’язку до захищеної мережі Комісії.

АРІФРУ ще до публікації Нацкомісією проектів документів, що регламентуватимуть подання звітності, влітку 2018 року провела тендер на закупівлю програмних засобів для підключення до захищеної мережі НКЦПФР.

Закупівлю вартістю 97 тис грн було проведено без відкритих торгів. Постачальником криптографічного захисту інформації «Крипто Автограф» та «Програмний модуль «Шлюз» зі складу Комплексу програмного криптографічного захисту інформації «Quant» було обрано ТОВ «Ай Ті інжинірінг».

У подальшому вимоги до компаній, що також забажають стати агентами розкриття інформації, були скопійовані з тендерних умов АРІФРУ, відмічає ПАРД.

Зрештою НКЦПФР 21 грудня повідомило, що в результаті отримало лише одну заявку на авторизацію у якості уповноваженого провайдера інформаційних послуг по оприлюдненню фінзвітності. Ним стало та сама АРІФРУ, яка і закупила необхідний софт ще до оприлюдення Нацкомісією вимог до того софту.

22 грудня АРІФРУ повідомило про отримання атестатів відповідності КСЗІ для інформаційних систем «Поштовий сервіс» Емітент «і» Інформаційна база даних про ринок цінних паперів».

У ПАРД вважають, що «такі дії Комісії прямо свідчать про наміри створити підконтрольне корупційну установу, яке буде збирати кошти за надання інформаційних послуг на фондовому ринку»

«Зараз Комісія свідомо зволікає з прийняттям нормативно-правових актів та технічного регламенту з метою унеможливити для інших суб’єктів, які мають намір розкривати інформацію, здійснювати авторизований вид діяльності з надання інформації на фондовому ринку, і для учасників фондового ринку, які готові подавати інформацію безпосередньо НКЦПФР. Також, варто відзначити, що і оприлюднення відповідного наказу Голови Комісії, яким повинен бути визначений технічний регламент, навмисно затягується. Всі ці дії наштовхують до висновку про створення таких умов, при яких учасники фондового ринку будуть не в змозі виконувати вимоги про розкриття інформації безпосередньо в Комісію і єдиним безальтернативним способом розкриття інформації на фондовому ринку буде користування послугами АРІФРУ», – заявляє ПАРД.

Голова ради Національного депозитарію України Шаді Саад повідомив, що з 1 січня у «кабінеті клієнта» буде відключена опція подання звітності у НКЦПФР.

Від «Наших грошей»

Засновником ТОВ «Ай Ті інжиніринг» є Геннадій Чепурдя, який у 2000-2010-х рр. очолював Управління інформаційних технологій ГоловКРУ і був заступником голови комітету з конкурсних торгів державної структури. Сам комітет тоді очолював Денис Красніков, колишній віце-президент Тендерної палати, “хрещеним батьком” якої називали нардепа Антона Яценка.

Чепурдя також відомий як керівник ТОВ «Системи криптографічного захисту «Криптософт», яке мало монополію на надання доступу нотаріусам до Державного земельного кадастру. У 2017 році Держземагентство виконало рекомендацію Антимонопольного комітету щодо розширення кола програмних засобів, за допомогою яких нотаріуси могли отримати доступ до кадастру.

Керівником НКЦПФР є Тимур Хромаєв, дружина якого Марія Єфросініна задекларувала річний дохід у розмірі 1,73 млн грн., а сам Хромаєв має мільйонні вклади у банках та володіє низкою фірм.

АРІФРУ очолює Ігор Доброван, який за 2017 рік отримав зарплату у розмірі 1,79 млн грн.

 

Юрій Ніколов, “Наші гроші”