У справі Труханова зачитали обвинувальний акт (весь текст)
25.12.2018   //  

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 22 грудня завершили зачитування обвинувального акту за обвинуваченням мера Одеси Геннадія Труханова та ще семи осіб у заволодінні 185 млн грн коштів місцевого бюджету. Відеозапис засідання оприлюднено на Youtube-каналі «Судової влади України».

На початку жовтня обвинувальний акт було скеровано до Малиновського районного суду Одеси. САП звернулася до Верховного Суду із заявою визначити інший суд для розгляду цієї справи, однак 22 жовтня ВС відмовив. І вже 26 жовтня у Малиновському райсуді Одеси відбулося перше підготовче засідання по цій справі.

На одному із підготовчих засідань сторона захисту подала клопотання про закриття справи щодо однієї із ключових фігуранток – Галини Богданової, яка , за даними слідства, внесла до звіту про оцінку приміщення, яке потім купила міська рада, завідомо неправдиві відомості про вартість будівлі в сумі 185 млн грн.

Клопотання базувалося на тому, що одеська поліція незаконно відкрила справу щодо Богданової, аналогічну тій, яку розслідує НАБУ та САП, і невдовзі закрила через «відсутність в діянні складу кримінального правопорушення». А відповідно до нещодавніх змін до ст.284 КПК, кримінальне провадження закривається, якщо існує нескасована постанова слідчого про закриття кримінального провадження, зокрема через відсутність складу злочину, у справі щодо того самого діяння.

У подальшому постанова слідчого одеської поліції про закриття справи щодо Богданової була скасована. Проте і надалі існує ризик, що одеська поліція знову може закрити справу, що створить ризик вивести оцінницю зі справи.

Починаючи з 14 листопада на чотирьох засіданнях тривало зачитування обвинувального акту прокурорами. Наступне засідання для розгляду справи по суті призначено на 27 грудня.

Нагадаємо, у 2016 року Одеська міськрада на чолі з Трухановим купила приміщення колишнього заводу «Краян» за 185 млн грн, яке за 10 місяців до того приватна фірма (яка продала приміщення міськраді) придбала в державного товариства через компанії-посередники за 4,3 млн грн.

Повний текст обвинувального акту, у якому детально описується, як Геннадій Труханов, його заступник Павло Вугельман і інші обґрунтовували і представляли депутатам Одеської міської ради необхідність купити майно за завищеною ціною, читайте тут.