Залізниця закупить машини в 5 разів дорожче аналогів в Росії у свого «смотрящего», якого обшукувало СБУ
22.12.2018   //  

ПАТ «Укрзалізниця» оприлюднила повідомлення про намір укласти договір купівлі у ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» рейкозварювальних машин загальною вартістю 156 млн грн.

Про це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Було проведено чотири окремих лота на закупівлю чотирьох рейкозварювальних самохідних машини КСМ-007. Єдиним конкурентом переможця на тендері було ТОВ «Спецкран». В тендерній документації цей учасник зазначив, що пропонує такі ж машини КСМ-007, виробництва «Каховський завод електрозварювального устаткування».

Більше того, «Спецкран» завантажило довідки та листи про те, що є офіційним дилером каховського заводу та представляє його інтереси на території України.

Різниця двох пропозицій складала всього 40 тис. грн., компанії не знижували ціни в аукціоні.

Таким чином кожна одиниця КСМ-007 обійдеться УЗ в 38,99 млн грн.

Рейкозварювальна машина КСМ-007

Рейкозварювальна машина КСМ-007 представляє собою мобільний зварювальний комплекс на базі вантажівки DAF FX 105.

Вартість самого тягача DAF FX 105 на ринку складає близько 2,75 млн. грн. Отже ціна зварювального комплексу та пристосування для пересування рейками становить понад 36,2 млн грн. за одиницю.

В цей час в Росії виготовляють аналогічні рейкозварювальні машини МСК-01, які також розміщені на шасі  DAF. Проте їх вартість озвучена виробниками на рівні 270 тис. $ за одиницю. За нинішнім курсом це відповідає сумі в 7,5 млн. грн. Або в пять разів дешевше ніж  закуповує рейкозварювальні машини Укрзалізниця.

ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» належить Ярославу Микитину (25,7% акцій) та АТ «ЗНДВКІФ «Інфраструктурні проекти» (63,7% акцій), яким в свою черго володіють Лебедь Андрій Владиславович та його батько Лебедь Владислав Олександрович. Останнього ЗМІ називають одним із «смотрящих» Укрзалізниці та пов’язаним з родиною екс-президента Віктора Януковича. Його називають серед людей, що контролювали діяльність компанії «Прем’єр-Лізинг», яка уклала з «Укрзалізницею» за часів Януковича контрактів на 25 млрд грн.

В період з 2013 по 2017 роки ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» не мав державних контрактів на суму понад мільйон гривень. Щоправда цього року компанія може отримати близько 200 млн грн. від «Укрзалізниці».

Від «Наших грошей»

Владислав Лебедь очолював ДП «Держпостачання» в часи Януковича, зараз разом з сином помічники народного депутата від БПП Сергія Алексєєва. Є фігурантом кримінального провадження ГПУ і СБУ про розтрату 4 млн грн «Південно-Західної залізниці». В рамках справи в липні 2016 року СБУ обшукала 5 і 4 поверхи будинку по вул. Димитрова, 5б (нині – Ділова) в Києва, де розміщений офіс Лебедя. Судовий реєстр не містить інформації про будь-які дії правоохоронців в цій справі після 2016 року.

Також разом з сином Владислав Лебедь був засновником ТОВ «Укррослізинг», яке у 2009 році зареєстровали на кіпрський офшор «Impofirm consulting limited», який, за інформацією «НГ», близький до Юрія Іванющенка. В січні 2017 року фірма відсудила у комунального підприємства «Київський метрополітен» 1,96 млрд грн. за частково неоплачену поставку сотні вагонів метро у 2010-2013 рр. В 2018 році виконавча служба Мін’юсту наклала арешт на кошти в касах метрополітену, в цей час бенефіціаром «Укррослізингу» був Павло Фукс. Восени фірма змінила назву на «австро-угорська лізингова компанія», бенефіціаром тепер вказаний австрієць Ешнер Уве Крістіан.