Миколаївський аеропорт підняв ціну на деайсер в 2,5 рази завдяки розпилу
20.12.2018   //  

Комунальне підприємство «Миколаївський міжнародний аеропорт» Миколаївської обласної ради має намір укласти угоду з ТОВ «Штерке» щодо закупівлі очисної машини за 7,72 млн грн.

Про це повідомило «Інше.TV» з посиланням на дані системи Прозорро.

Мова йде про закупівлю деайсера – машини для очистки літаків від льоду. Тендер на закупівлю техніки було проведено 13 грудня. Хоча раніше аеропорт відмінив призначений на 27 листопада аукціон з закупівлі деайсера з очікуваною вартістю 3 млн грн. Через два тижні було призначено новий тендер, де очікувана вартість зросла більше, ніж удвічі – до 7,80 млн грн.

Тендерною документацією передбачено, що машина повинна бути поставлена до 15 лютого 2019 року, деайсер повинен бути не старішим 1997 року, мати резервуар не менше 8 тис л., висота стріли – не менше 13,10, так ж має бути висота насадки, висота кабіни – не менше 10,5 м. Сам автомобіль повинен бути на шасі Volvo FL7 або еквіваленті. Гарантійний термін – 24 місяці з моменту поставки.

В аукціоні взяли участь дві фірми, пропозиція переможця «Штерке» була на 1% дешевшою від конкурента ТОВ «Одісей тріп супорт Європа», яке виставило пропозицію на рівні очікуваної ціни замовника.

«Штерке» було створено в жовтні 2018 року – за місяць до оголошення тендеру. У штаті фірми працює дві людини – директор з зарплатнею в 5 тис грн. та бухгалтер на чверть ставки (950 грн./місяць).

Засновником та директором «Штерке» є Віталій Литовченко. Він ще в червні цього року був директором та співвласником свого тендерного конкурента «Одісей тріп супорт Європа».

Обидві фірми виклали в «Прозорро» свої документи в один день, а на фотографіях запропоновані машини явно знаходяться в одному місці.

Від «Наших грошей»

Минулого року журналіст Андрій Лохматов з’ясував, що Миколаївський аеропорт за вказівкою миколаївської ОДА замовив ремонтні роботи ПАТ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» до оголошення тендеру. Зараз фірма намагається стягнути гроші через суд. Паралельно, в січні 2018 року керівник КП «ММА» Владислав Волошин (пізніше він застрелився) за результатами тендеру уклав угоду з конкурентом «ЖБП-8» «ЄІС» щодо капремонту на суму 102,23 млн грн. За вказівкою керівництва ОДА цей тендер було розірвано, новим директором аеропорту було призначено депутата БПП облради Федора Барну.