Захист від «приватівців» по «Укрнафті» обійшовся Україні вже у $19 мільйонів
19.12.2018   //  

Міністерство юстиції України 17 грудня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою  «Latham & Watkins (London) Llp» (Британія) про юридичні послуги на $1,51 млн, або 41,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч фірма представлятиме Україну в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольм (Швеція) у справі №SCC V 2015/092 за позовами міноритарних акціонерів ПАТ «Укрнафта» – кіпрських компаній «Littop Enterprises Limited», «Bridgemont Ventures Limited» та «Bordo Management Limited», пов’язаних з групою «Приват». Сума позовних вимог становить близько $5 млрд. У вересні арбітраж дозволив Україні надати свої письмові зауваження до 5 листопада і призначив усні слухання на квітень 2019 року.

Загалом із 2015 року Мінюст уклав угод щодо цієї справи з «Latham & Watkins (London) Llp» на загальну суму $15,98 млн. Також юрпослуги по цій справі надає інша фірма «Hogan Lovells» (Британія), з якою Мінюст з 2017 року підписав дві угоди на $2,75 млн.

Таким чином, усього на юрпослуги обом підрядникам відписали $18,74 млн грн.

За нинішньою угодою, найдорожчими є послуги партнерів «Latham & Watkins (London) Llp» Себастьяна Зеельмана-Еггеберта і Чарльза Клейпула – $1 045 за годину. Це майже відповідає їхнім торішнім погодинним ставкам, які становили $1 013.

Юридичні послуги виконавця обійдуться у $436 тис. Решта піде третім особам: $403 тис – експертам із «Fountain Court Chambers», $150 тис – київському ТОВ «Юридична фірма Саєнко Харенко» Михайла Харенка, Ігоря Сухомудренка і Володимира Саєнка, $145 тис – королівському адвокату Тімоті Отті, $120 тис – експерту з питань витрат у нафто-газовій промисловості Майклу Гроссманну, $41 тис – доктору Ірині Паліашвілі, $30 тис – професору Гуглієльмо Вердіраме, $22 тис – Майклу Редкліфу за судово-бухгалтерську експертизу, $13 тис – експерту з процесуального права Євгену Кубку, $5 тис – експерту зі шведського права Бо Нільсону, $5 тис – компанії «Independent Economics & Finance LLP» (Британія), $5 тис – експерту з корпоративного права Юрію Кацеру із «KMPG», $2 тис – експерту з галузевих питань Сімону Пірані, $2 тис – експерту з кримінального права Назару Кульчицькому, $2 тис – експерту з профільного ринку Сергію Куюну.

На технічні витрати піде ще $126 тис. Таксі Києвом коштує $70 за подорож однієї особи, як і влітку. Торік таксі Києвом коштувало $50 за подорож і $81 за подорож в аеропорт.