Екс-начальник Сумської тюрми продав тюремникам рибу з овочами за ціною риби на 57 мільйонів
19.12.2018   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» 14 грудня за результатами тендеру замовила ТОВ «Кариота» риборослинні консерви на 56,77 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 506 т риборослинних консерв у томатному соусі в металевих банках невідомого виробництва по 112 грн./кг. Це має бути сардина атлантична бланшована з овочевим гарніром у томатному соусі, сардина атлантична з цибулевим гарніром у томатному соусі або сардина атлантична з овочевим гарніром у томатному соусі.

Це на 5-15% дорожче від роздрібних цін рибних консерв у томатному соусі без гарніру в магазинах. Наприклад, в інтернет-магазині «Фоззі» сардину в томатному соусі можна придбати по 107 грн./кг або дрібним гуртом від 36 банок по 99 грн./кг.

Крім того, сам переможець завантажив два аналогічні договори від 24-25 жовтня. За ними «Кариота» поставила ТОВ «Гранд-Транс» сардину атлантичну з овочевим гарніром у томатному соусі по 108 грн./кг, що на 4% дешевше від тендерної ціни тюремників.

Спершу тюремники хотіли купити 79 т риборослинних консерв у томатному соусі за ДСТУ ГОСТ 12161:2009. Однак через три дні в тендерну документацію внесли зміни, дозволивши пропонувати товар за ДСТУ 4607:2006 або за ТУ з показниками не гірше ДСТУ 4607:2006. Хто і як повинен визначати, чи є ці показники не гіршими, невідомо. Також було перераховано вищеназвані види консерв і вказано фасування в металеві банки. Ще через 20 днів обсяг закупівлі збільшили майже в півтора раза – до 506 т.

Нагадаємо, у листопаді тюремники замовили ТОВ «Емі Он» м’ясорослинні консерви на 80,46 млн грн., перед тим дозволивши поставляти товар за ТУ. Тоді документацію тендеру змінили через кілька годин після того, як анонімна фірма запитала, чи можна поставити продукцію за російськими ТУ. Також до аукціону вчетверо збільшили обсяг закупівлі.

Залишковий термін зберігання має бути не менше 16 місяців. Товар оплатять протягом 60 банківських днів після поставки. Забезпечення виконання договору становить 5%.

Ціна угоди на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 56,93 млн грн.

Засновниками столичної «Кариоти» у 2016 році були юристи Олександр Гладун та Олександр Мукшименко. Згодом її переоформили на киян Олександра Горбовського та Ігоря Анатолійовича Мироненка, народженого у 1966 році в Сумській області.

Мироненко раніше був прописаний у Сумах по вул. Роменська, буд. 110, кв. 17, де знаходиться ДУ «Сумська виправна колонія (№116)», начальником якої він працював у 2000-их роках.

Горбовський керує ТОВ «Універсалпром Груп» Лілії Колтикової та Оксани Анатоліївни Каналош, разом із якою був прописаний один із засновників ТОВ «Лекка» Владислав Васильович Каналош. А Колтикова раніше володіла нині ліквідованим ТДВ «Облпаливо-Черкаси» зокрема з його батьком Василем Васильовичем Каналошем та директором «Лекки» Олександром Кожемякіним.

За даними Єдиного держреєстру, «Лекка» і «Кариота» зареєстровані в одному корпусі.

Єдиним допущеним конкурентом була згадана столична «Емі Он». Цю фірму заснували у 2015 р. Олексій Сонько і Максим Степаненко із юридичної компанії «Легал Солюшнз», директором тоді був Валерій Мороз. Згодом «Емі Он» переоформили на Анну Литвинову із села Писарівка на Хмельниччині, а керівником став киянин Юрій Мазніченко.

На підтвердження досвіду переможець приніс два договори з ТОВ «Гранд-Транс», укладені 24-25 жовтня, тобто вже після оголошення нинішнього тендеру.

У лютому «Емі Он» отримала єдиний підряд тюремників щодо постачання риби на 132,24 млн грн. Також вона брала участь у їх торгах щодо курятини і цукру, виграних відповідно ТОВ «Фінінтертехнологія» і ТОВ «Кариота» із цінами, на 40% вищими від ринку. Обидві компанії пов’язані зі старим постачальником тюремників – ТОВ «Лекка». За даними «Інформаційного спротиву», справами «Лекки» керує донеччанка Ганна Асланова – співзасновниця ТОВ «Сінтезпродсервіс», що вигравало значні підряди за часів Януковича. Остання фірма фігурує у кримінальному провадженні як одна з тих, які високопосадовці Державної пенітенціарної служби використовували у своїй схемі для привласнення бюджетних коштів на тендерах.

ТОВ «Таймфіш» не допустили до аукціону за відсутність цілої низки документів. Фірма оскаржила своє відхилення в АМКУ, однак адмінколегія не задовольнила скаргу.