Три українські лікарні купили антинаукові «аналізатори крові» за сотні тисяч
18.12.2018   //  

Комунальні лікарні з 2016 року провели три тендери на закупівлю псевдо-медичного приладу з недоведеною ефективністю. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Йдеться про неінвазивний аналізатор формули крові Аналізатор Малихіна-Пулавського «Біопромінь» (АМП), начебто розроблений харків’янами Анатолієм Малихіним та Анатолієм Пулавським. За даними програми «ЦРУ», він пройшов сертифікацію з безпеки використання апарату (не шкодить здоров’ю пацієнта у разі використання), а не з відповідності до стандартів обстеження чи аналізу крові. Ефективність апарату нібито перевіряли один раз у 2012 році в медичному університеті ім. Богомольця, однак половина показників не співпала з результатами лабораторії, вихідних даних дослідження немає, а його виконавці звільнилися. Крім того, у Державному реєстрі медтехніки та виробів медпризначення приладу теж немає.

Директор ДП «Український медичний центр безпеки дорожнього руху» МОЗ Максим Циганок розповів «ЦРУ», що побачив аналізатор Малихіна-Пулавського по телевізору. Якісь добродії закупили кілька приладів, які нібито видають 130 показників крові – від рівня гемоглобіну до базального тиску сфінктера Одді, та відправив бійцям на передову:

«Апарат, який робить аналіз крові без крові. Ну, це взагалі нонсенс. Для того, щоб дослідити певні показники крові, на сьогоднішній день в доказовій медицині нема інших методів, ніж взяти саму кров».

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, фірма «Біопромінь» у 2015-2016 роках відправляла компанії «International technology center FZC» (ОАЕ) аналізатори Малихіна-Пулавського по 13-18 тис грн. за комплект. Це у десятки разів дешевше, ніж українські лікарні купували ці прилади бюджетним коштом на тендерах:

  • Першою в грудні 2016 року апарат АМП купила Бобровицька центральна районна лікарня в Чернігівській області у ФОП Нечепа Інна Олександрівна за 199 тис грн.

Єдиною технічною вимогою тендерної документації була відповідність «реєстраційним матеріалам, сертифікат відповідності № UA.TR. 039.065-15 від 30.12.2015 р.».

Підприємниця Інна Нечепа є дружиною Богдана Нечепиначальника Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА. На час закупівлі головою Чернігівської ОДА був Валерій Куліч, який до того обрався у нардепи від «Блоку Петра Порошенка».

Головним лікарем Бобровицької ЦРЛ донині працює Федір Тодоріко – Заслужений лікар України та депутат Бобровицької райради від того ж «Блоку Петра Порошенка».

  • Другим покупцем апарату АМП/Anesa в травні 2018 року стала Дитяча міська поліклініка №1 Кропивницького, відписавши ТОВ «Форт-Трейд Лтд» 539 тис грн.

Пункт тендерної документації «Можливості діагностики» починався з вегето-судинної дистонії, яку МОЗ визнав не діагнозом, а синдромом, що вимагає подальшої діагностики.

Посередником між постачальником «Форт-Трейд Лтд» і нібито виробником ТОВ «НПК «Біопромінь» був офіційний дистриб’ютор ТОВ «Сітора Гранд» Віктора Путіліна.

Головним лікарем Дитячої міської поліклініки №1 донині працює Микола Макєєнко.

  • У грудні 2018 року Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 Дарницького району міста Києва намагався купити аналізатор очікуваною вартістю 540 тис грн.

Однак цей тендер мають відмінити, бо обох його учасників відхилили за невідповідність умовам тендерної документації. Це були той самий «Форт-Трейд Лтд» із ціною 539 тис грн. і ТОВ «Вітаві-М» із ціною 540 тис грн., які не робили кроків під час аукціону.

Головним лікарем ЦПМСД №2 є екс-депутат Дарницької райради Людмила Алентьєва.

Столична компанія «Форт-Трейд Лтд» належить Олегу Пономарьову з Докучаєвська на Донеччині. Він є лейтенантом Докучаєвського міського козацького товариства Українського реєстрового козацтва, гетьманом якого є професор Анатолій Шевченко.

Із липня «Форт-Трейд Лтд» фігурує у кримінальному провадженні. Поліція вважає, що посадовці тендерного комітету Міської лікарні №1 міста Краматорська завищили на 500 тис грн. очікувану вартість іншого медичного обладнання в 3,15 млн грн. У вересні суд дав слідству доступ до документів замовника щодо тендеру та угоди з «Форт-Трейд Лтд».

Виробником аналізаторів Малихіна-Пулавського у тендерній документації вищезгаданих торгів вказували київську компанію ТОВ «НВК «Біопромінь» Олексія Коноплі з Чернігівщини, Олександра Літтманна з Ворзеля та адвоката Олександра Стельмаха з Києва. Фірма володіє патентом «Пристрій для неінвазивного аналізу формули крові», авторами якого вказані Петро Кучеренко, Едуард Генсеровський і Віктор Бакай.

Від «Наших грошей»: наявність патенту не означає, що прилад ефективний, бо «Укрпатент» не перевіряє ефективність роботи.

Літтман є співзасновником Громадського формування по охороні громадського порядку «Оберіг», а Стельмах, Бакай і Генсеровський – фірми «Biopromin Llp» (Британія).

Також Бакай і Генсеровський володіють БО «Світовий благодійний фонд миру та милосердя» разом з Миколою Ємцевим, Ольгою Анатоліївною Пулавською та фірмою «Medical Devices s.r.o.» (Словаччина). Остання ж належить тому самому Анатолію Пулавському, Олексію Хоменку, словаку Роману Кішу і Маріанні Гемеші з Угорщини.

ЗМІ писали, що на Стельмаха переписали низку фірм, що були пов’язані з угрупування нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

За даними системи «YouControl», принаймні до 2016 року фірма «НВК «Біопромінь» належала самому Анатолію Пулавському та Олександру і Людмилі Литвиним.

Навесні 2018 року представники «НВК «Біопромінь» і партії «Народний Рух України», яку зараз очолює нардеп Віктор Кривенко (раніше – «Самопоміч», «БПП», нині – позафракційний), подарували аналізатор Чернігівській міській клінічній лікарні №3. На передачі був мер Чернігова Владислав Атрошенко, який порадив начальнику Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради розглянути питання подальшої співпраці з цією фірмою.

Нині Пулавський володіє однойменним ТОВ «Біопромінь» з Андрієм Нагребельним.

Генпрокуратура за заявою Пулавського веде кримінальну справу проти власників «БКП «Біопромінь». Вони нібито були дилерами фірми «Біопромінь» у СНД, а після припинення дилерських відносин витребували в Пулавського за допомогою погроз 70 аналізаторів. А згодом начебто викупили фірму «НВК «Біопромінь» і незаконно його звідти звільнили.

У вересні суд надав прокуратурам України та Китаю доступ до документів фірм «Hebron Technology Co., Ltd», «Beijing Success Wearable International Health Technology Co., Ltd», «Budapest Success (Beijing) Medical Instrument Co., Ltd» і «China National Scientific Instruments & Materials Co, Ltd» (усі – Китай) щодо контрактів із «НВК «Біопромінь» чи «Biopromin Llp» щодо купівлі приладів АМП/ANESA, технології їхнього виробництва, програмного забезпечення до них, а також усіх супроводжуючих документів.

Анна Сорока, “Наші гроші”