Справа Мартиненка зі старту стала лідером по частоті розгляду серед справ НАБУ у Шевченківському суді
18.12.2018   //  

Засідання у так званій «справі Мартиненка» на сьогодні призначаються найчастіше у  порівнянні з іншими справами НАБУ, переданими на розгляд до Шевченківського райсуду м. Києва. Про це свідчать дані відповіді Шевченківського райсуду на запит «Наших грошей».

За даними ГПУ, за час своєї роботи Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Шевченківського райсуду Києва 22 обвинувальних акти, за результатами розгляду яких ухвалено 2 вироки, 3 обвинувальних акти повернуто і розгляд 17 обвинувальних актів триває.

У порівнянні із іншими справами НАБУ, переданими на розгляд до цього ж суду, «справа Мартиненка» за кількістю призначених засідань у цьому році перегнала майже всі (детальніше дивіться нижче).

Між тим, у «справі Мартиненка» наприкінці вересня відбулося підготовче засідання, після чого вона призначається до розгляду практично щотижня. Так, у жовтні суд призначив 3 засідання, у листопаді – 4, і в грудні – 4.

Справу Мартиненка розглядає трійка суддів (Лідія Щебуняєва, Олена Мєлєшак і Володимир Бугіль). Ця ж трійка розглядає ще одну справу НАБУ, розгляд якої розпочався у серпні 2017 року, але по якій за півтора роки призначено практично стільки ж засідань, як у «справі Мартиненка» за три місяці.

Лише у двох справах НАБУ у цьому році (зауважимо, що йдеться про засідання, починаючи з січня) у Шевченківському райсуді було призначено більше засідань, ніж у «справі Мартиненка» за три місяці (починаючи з вересня, коли почався розгляд цієї справи). При цьому частота розгляду у справі Мартиненка є вищою, ніж у цих двох провадженнях. Мова йде про справу екс-глави ДФС Романа Насірова і справу про розкрадання понад 200 млн грн на «Одеському припортовому заводі».

Нижче наводимо інформацію щодо розгляду кримінальних проваджень НАБУ, переданих на розгляд в Шевченківський райсуд Києва, надану самим судом на запит «Наших грошей». Зауважимо, що у двох справах ще з весни 2017-го триває підготовче засідання.

Дані Шевченківського райсуду Києва про призначені засідання

Нагадаємо, наприкінці вересня цього року відбулося підготовче засідання у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка, керівника ПАТ «ОГХК» Руслана Журила, першого заступника голови «Нафтогазу» Сергія Переломи і ще трьох осіб, які обвинувачуються у  заволодінні коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро (у період з 2009 по 2012 рр), а також $17,28 млн коштів ДП «СхідГЗК».

Раніше виконавчий директор «Центру протидію корупції» Дарія Каленюк вказувала на дуже швидкий розгляд справи Мартиненка у суді. «Ми спостерігаємо прискорення справи. Припускаю, в інтересах Мартиненка встигнути отримати виправдувальний вирок до того, як почне роботу Антикорупційний суд. Це дасть йому змогу виправдатися і в суді Швейцарії», – заявила Каленюк.