«Регіонали» розпиляли 36 мільйонів на будівництво амбулаторій Львівщини
18.12.2018   //  

Управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації визначило переможцем чотирьох закупівель з будівництва амбулаторій у сільській місцевості ТОВ «Градобуд-Престиж», яке конкурувало з пов’язаною фірмою. Про це написала Марічка Чистякова («Центр громадського моніторингу та досліджень») у «Наших грошах. Львів».

Так, 4 грудня УКБ ЛОДА уклало з фірмою дві угоди на будівництво амбулаторій первинної медицини в селі Долішнє вартістю 4,8 млн грн. та у селі Верчани вартістю 5,9 млн грн. Також в управлінні капбудівництва вже визначили переможцем ТОВ «Градобуд-престиж» на торгах з будівництва амбулаторій у селі Шегині вартістю 12,5 млн грн. та селі Дубравка вартістю 13,2 млн грн.

Незмінним конкурентом фірми «Градобуд-Престиж» у чотирьох закупівлях виступило ТОВ «Гудвіпс», яке завжди пропонувало вищу ціну і не знижувало її на жодному з аукціонів.

У своїх тендерних пропозиціях ТОВ «Градобуд-Престиж» і ТОВ «Гудвіпс» завантажили низку довідок та гарантійних листів, які містять однаковий брак принтера, а саме нерівну лінію написання літер. Це свідчить про те, що фірми готували свої документи на одному пристрої.

Крім цього, при реєстрації в системі ProZorro фірма «Гудвіпс» вказала своєю контактною особою юристку зі Стрия Зоряну Росновську, яка у своєму резюме на сайті з пошуку роботи також вказує, що працює у ТОВ «Градобуд-Престиж».

Пов’язані дві компанії також своїми власниками. ТОВ «Градобуд-престиж», яке прописане на Сколівщині, належить жителям села Загірне Стрийського району Андрію Яцурі (19%) та Василю Загородному (81%). Останній у 2012 році балотувався у народні депутати України від Партії регіонів, а його партнер Андрій Яцура виступив довіреною особою кандидата. Крім цього, у 2014 році Василь Загородний став керівником та засновником громадської організації «Західноукраїнське антикорупційне об’єднання» спільно з Володимиром Сехом та Ігорем Дзядевичем.

Згідно з YouСontrol, до серпня 2018 року Загородний разом з Яцурою спільно володіли ТОВ «Гудвіпс», яке прописане в місті Хирів Старосамбірського району, а керівником фірми був їхній односельчанин Олександр Баранюк. Після того, як Загородний та Яцура вийшли зі складу засновників товариства «Гудвіпс», його кінцевим бенефіціаром став той самий Олександр Баранюк.

А у квітні цього року Загородний, Яцура та Баранюк спільно створили сільськогосподарський виробничий кооператив «Агровиріб», який зареєстрували в рідному селі Загірне.

«Гудвіпс» до цього року взагалі не брала участі у публічних закупівлях і на торги управління капбудівництва ЛОДА прийшла вперше. Натомість «Градобуд-престиж» вже отримувало велике замовлення від Львівської ОДА на добудову школи в селі Батятичі вартістю в 32 млн грн.

Цього року загальна сума замовлень, які отримало товариство «Градобуд-Престиж» від управління капбудівництва ЛОДА склала 36,3 млн грн.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» надіслав звернення в територіальне відділення АМКУ у Львівській області з вимогою перевірити факти, які свідчать про змову компаній «Гудвіпс» та «Градобуд-престиж».