Комунальники Кернеса не можуть показати куди нібито висадили квітів на 2,5 мільйона
18.12.2018   //  

КП «Жилкомсервіс» (Харків) відмовляється надати документи на підтвердження висадки квітів, які вони закупили у ФОП Жемеренко Едуард Васильович за 2,45 млн грн. Спеціально під цю закупівлю в останній момент змінили тендерну документацію, щоб відхилити конкурентів підприємця з нижчою ціною.

Про це повідомляє  сайт «WikiInvestigation».

В травні 2018 року КП «Жилкомсервіс» Харківської міської ради за результатами тендеру уклало з  ФОП Жемеренко на постачання 287 тис однорічних квітів за 2,45 млн грн. Конкурентами на тендері були ФОП Островерх Микола Іванович та Андрєєв Сергій Григорович, які пропонували поставити продукцію на 2,5-4% дешевше. Але обидва конкурента Жемеренка, які мають власні теплиці і досвід поставки великих партій квітів бюджетним організаціям, були відхилені тендерним комітетом.

Напередодні торгів – в п’ятницю 13 квітня, комітет змінив вимоги до переліку документів, якими зобов’язав учасників надати довідку з податкової про наявність зареєстрованих рахунків в банківських установах станом саме на цей день (не раніше 13 квітня). Таку вимогу зміг виконати тільки ФОП Жемеренко, який надав необхідну довідку вже в понеділок 16 квітня.

Члени тендерного комітету погодили тендерну пропозицію, в якій підприємець вказав, що квіти будуть поставлені найнятими напередодні трьома працівниками.

В тендерній документації замовника та виконавця було вказано, що у вартість квітів також входить їх доставка, посадка та поливання протягом першого тижня. Але в підписаному договорі вже була зафіксована тільки доставка квіті у вказане замовником місце.

У травні-червні система «Є-дата» зафіксувала проплати комунальників підприємцю за поставлені квіти. Але надати на інформаційний запит відповідні акти прийому-передачі продукції вони відмовилися, назвавши документи непублічною інформацією. Крім того, «Жилкомсервіс» відмовився надати перелік адрес, де були висаджені квіти-однорічки. Планувалося, що такий перелік замовник визначить з переможцем після проведення тендеру.

Натомість в «Жилкомсервісі» підтвердили, що ні ФОП Жемеренко, ні самі комунальники квіти не висаджували. За їх даними, це зробили КП «Харківблагоустрій» і ТОВ «Системи прогресивної очистки», однак документів про передачу квітів їм також ні у кого немає. Декілька двірників «Харківблагоустрію» у приватних розмовах розповіли, що ані в цьому, ані в минулому роках квітів вони не отримували.

Що стосується іншої фірми – «Системи прогресивної очистки», то нині вона є фігурантом кількох кримінальних проваджень, одне з яких стосується схеми виведення грошей із комунальних підприємств, зокрема «Жилкомсервіс».

Едуард Жемеренко є засновником також ТОВ «Корсу Інвест», яке раніше називалося ТОВ «ЧД». Його партнером по цій фірмі була Наталія Калашник, яка нині є директором ТОВ «Харків флора» Ігоря Калашника. «ЧД» Жемеренка та Калашник активно отримувало підряди, коли радником мера Харкова з питань ЖКГ був Володимир Чумаков, і в сферу відповідальності якого входило КП «Жилкомсервіс». Нині Чумаков очолює Департамент будівництва та шляхового господарства ХМР.