Кабмін з подачі Насалика погодив передачу Юзівської площі «Юзгазу» по пільговій ціні
18.12.2018   //  

Кабінет Міністрів надав згоду на передачу компанії «Yuzgas B.V.» 90% прав та обов’язків в ТОВ «Надра Юзівська» для входження в угоду з урядом про розподіл продукції Юзівської площі в Донецькій та Харківській областях.

Відповідне розпорядження уряд прийняв на своєму засіданні 18 грудня.

Питання передачі 90% прав та обов’язків в ТОВ «Надра Юзівська» окремо на засіданні уряду не розглядалося. Міністр енергетики Ігор Насалик назвав номер відповідного розпорядження уряду в переліку проектів, які було запропоновано на затвердження. Мова йде про виставлення на конкурси 12 корисних родовищ нафти та газу. За словами Насалика, конкурси будуть проведені на тих умовах, на яких за часів президентства Віктора Януковича були укладені угоди з «Shell» та «Chevron». За його словами, це дозволить за два-три роки після передачі родовищ приватним інвесторам збільшити видобуток газу на 5-6% млрд куб м. Саме зниженням видобутку газу державною «Укргазвидобування» в поточному році було аргументом міністра Насалика для передачі родовищ приватникам.

В підтримку питання на засіданні виступив Надзвичайний і Повноважний посол Чехії в Україні Радек Матула, адже гарантом обіцяних інвестиції «Yuzgas B.V.» виступає холдинг «ЕРН» чеха Даніеля Кржетінскі.

Уряд також схвалив проекти додаткових угод з «Yuzgas B.V.», яка замінить в проекті розробки Юзовської площі компанію «Shell». Тобто, з «Yuzgas B.V.» підписано не нову угоду, а тільки змінять зміст старої угоди (та додатків до неї), з якої «Shell» вийшла в 2015 році через війну на Сході України та падіння цін на нафту.

Партнером в цьому проекті «Shell» була фірма «Надра Юзівська», власниками якої зараз є держкомпанія «Надра України» та її дочірнє підприємство «Український геологічний науково-виробничий центр».

Додаткові угоди з «Yuzgas B.V.» передбачають зменшення частки держави в УРП Юзівської площі з 31% до 25% та зниження фінансових зобов’язань інвестора. Якщо раніше на початковому етапі передбачалися інвестиції в сумі  $410 млн, то зараз їх мінімальний обсяг запланований в $200 млн. Гарантію на вкладання цих коштів надав енергетичний холдинг «ЕРН».

За 90% власності у «Надра Юзівській» «Yuzgas B.V.» обіцяє заплатити $40 млн (біля 1,10 млрд за нинішнім обмінним курсом), але гарантовано з цієї суми буде сплачено тільки 10%.

Ще в 2016 році  після оголошення «Yuzgas B.V.» переможцем конкурсу з відбору учасника для спільного з видобутку газу на Юзівській площі, фірма перерахувала $0,80 млн, а ще $3,20 млн обіцяє сплатити протягом 15 днів після рішення уряду про передачу їй прав в  «Надра Юзівська».

Решту $36 млн фірма заплатить, якщо видобуток газу буде відповідати певним обсягам. Так, $5 млн буде заплачено при досягненні рівня річного видобутку 1 млрд кубометрів; $10 млн – при обсягах 3 млрд куб м, а $21 млн – при 5 млрд куб м.

Гроші будуть перераховані не в бюджет, а будуть спрямовані ПАТ «Надра України».

Проти ідеї залишити  бюджет без грошей «Yuzgas B.V.» та зменшенні відповідальності фірми довгий час виступало Міністерство фінансів, але після відставки міністра Олександра Данилюка Мінфін погодився з аргументами Міненерго. Останнє, наприклад, стверджувало, що за нових умов угоди про розподіл продукції бюджет отримає на 9,5% більше, ніж при традиційному режимі надрокористування. Порівняння робилося з методикою FARI, яку нібито використовує Міжнародний валютний фонд. Також в Міненерго завили, що пошукова робота «Yuzgas B.V.» буде більш масштабною від «Shell» і буде відбуватися не на трьох, а на чотирьох ділянках. Крім того, «Yuzgas B.V.» погодилася сплатити державі $175 млн бонусів, що були прописані УРП з «Shell», але не передбачалися умовами нового конкурсу.