Будівельник амбулаторій узяв 60 мільйонів на дорогувату сміттєсортувальну станцію в Олександрівці
17.12.2018   //  

КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» Донецької обласної ради 4 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Українська експортно-імпортна торгова компанія» будівництво сміттєсортувальної станції в Олександрівському районі за 59,81 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До серпня 2019 року в селищі Олександрівка збудують виробничу будівлю станції, обслуговуючі та підсобні об’єкти, навіси для дезінфекційного бар’єру та автомобільних ваг, прохідну, мережі та дороги, а також благоустроять та озеленять територію.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, деякі з вибірково перевірених ціни перевищують рівень ринку та інших тендерів. Так, гарячекатана арматурна сталь коштує 20-24 тис грн./т, тоді як нещодавно на тендері київського КП «Житлоінвестбуд-УКБ» щодо дитячого садка вона була в середньому на чверть дешевша – 17 тис грн./т.

Асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу Б марки 1 замовили по 2 473 грн./т. У липні на тендері СКП «Харківзеленбуд» він був на третину дешевшим – 1 855 грн./т.

Вогнезахисний матеріал Ендотерм 400202 замовили по 236 грн./кг. На ринку його можна знайти по 201 грн./кг із ПДВ. Без податку це склало б 168 грн./кг, що на 40% дешевше.

Гарантійний строк становить десять років. На заробітну плату піде 2,70 млн грн., тобто 5% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2% – 1,46 млн грн. Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 60,92 млн грн.

ТОВ «Хозхімсервіс» пропонувало на 106 тис грн. нижчу ціну. Однак його відхилили за гарантійний строк рік замість необхідних десяти, відсутність гарантійного листа про те, що матеріально-технічна база не перебуває в заставі, залучення головного інженера-проектувальника та електронника за договорами ЦПХ замість наявності у штаті, а також банківську гарантію зі строком дії менше строку дії тендерної пропозиції.

Крім того, замовник вимагав аналогічні договори на «виконання робіт з будівництва житлових або нежитлових будівель та робіт з виготовлення (постачання) та монтажу сміттєсортувального обладнання», а «Хозхімсервіс» приніс договори на «будівництво регіонального полігону твердих побутових відходів у м. Краматорськ (ІІ черга)».

Дорожчими конкурентами були київське ТОВ «Віртум Строй» Миколи Хруставчука  і краматорське ТОВ «Модультехнобуд» Сергія Садовничого зі Слов’янська, які поставили однакові ціни на рівні очікуваної вартості закупівлі та не знижували їх під час аукціону.

«Українська експортно-імпортна торгова компанія» зі статутним капіталом 10 тис грн. прописана у житловому будинку по вул. Княжий затон, 2/30 у Києві. Компанія з 28 працівниками залучає техніку у ТОВ «Перша українська дорожньо-будівельна компанія» Володимира Ішанкулова і Станіслава Макарова, ПрАТ «Південспецбуд» і ПрАТ «Краматорське АТП-11410». Остання фірма наближена до родин екс-губернатора Донецької області Анатолій Близнюка та екс-керівника ГПУ Віктора Пшонки.

У якості досвіду виконання аналогічних робіт переможець донецького тендеру приніс договори по виконанню незначних підрядів по будівництву житла у Києві та складів у Броварах і Дніпрі, ремонту амбулаторії у Добропіллі Донецької області та виготовлення і монтажу міні-сортувальної лінії твердих побутових відходів. Замовниками тут були ТОВ «Рост-С», ТОВ «Оріум», ТОВ «БВК Східцемремонт» і ТОВ «Голд Вінер».

Цьогоріч переможець без торгів отримав підряд Донецької облради на проектування амбулаторій за 973 тис грн., а потім виграв тендер на їх будівництво за 113,78 млн грн.

«Українська експортно-імпортна торгова компанія» належить Оксані Морочко з Ворзеля, а керує нею Сергій Нечаєв. Морочко також володіє ТОВ «Індустріал Люкс», а колись керувала краматорським ТОВ «Айс-Схід» Олександра Варченка з Балаклеї на Харківщині та Олександра Дуплякіна з Краматорська.

За даними системи «YouControl», раніше засновником переможця був киянин Олександр Коваленко, а директором – спершу Володимир Безпаленко, потім – Тарас Денисенко.

Коваленко володіє ТОВ «Перша українська туристична компанія» на чолі з Денисенком сам і ГО «Об’єднання з надбання та розвитку української державності» зокрема з Безпаленком.