АМКУ під прицілом НАЗК
17.12.2018   //  

Протягом трьох останніх місяців Національне агентство з питань запобігання корупції скерувало до суду щонайменше дев’ять протоколів про притягнення державних службовців Антимонопольного комітету до відповідальності за порушення вимог фінансового контролю.

Серед звинувачених у несвоєчасному звітуванні про суттєві зміни у майновому стані потрапили від малого до великого – як уже колишні рядові спеціалісти Комітету, так і одна з державних уповноважених.

Більшу частину протоколів суди ще не розглядали. В одній зі справ поставлена крапка. 16 листопада Київський апеляційний суд прийняв рішення стосовно директора Департаменту організаційної роботи Світлани Білянської – визнав винною у неповідомленні про суттєві зміни у майновому стані, а саме – недекларуванні 85 тис. грн заробітної плати (ст. 172-6 КУпАП). Йдеться про те, що чиновниця вирішила, що має подавати таку декларацію, якщо поріг 81 тис грн на місяць перевищує її зарплата «чистими», а не «брутто». Тому не подала своєчасно повідомлення. І за це отримала «корупційний» протокол від НАЗК. А потім програла суд в першій інстанції і апеляції.

Здавалося б кінець неминучий. Постанова набрала законної сили одразу після винесення. І її оскарження не передбачене законодавством. Подальший хід подій відомий: до Комітету має надійти примірник постанови суду, після чого голова Комітету у триденний строк повинен звільнити чиновницю.

Але ні.

Світлана Гудзенко і Тетяна Кулішова

Світлана Білянська (раніше мала прізвище Гудзенко) – не рядова штатна одиниця АМКУ. Вона – одна з довірених людей голови Комітету Юрія Терентьєва. Її не лише висувають на отримання орденів від Президента, але й нараховують найвищий в Комітеті середньомісячний дохід. Тому ще подивимось яким чином буде розвиватись ситуація. За даними «Наших грошей» рішення суду вже офіційно потрапило в АМКУ, тому чекати лишилось недовго. Не можна бути трошки вагітним. Рано чи пізно треба буде щось вирішувати.

Друга історія звинувачень з боку НАЗК мала більш щасливий кінець для іншого довіреного голови Комітету – директора Департаменту розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції Юрія Литвина, який до того ж майже два роки Литвин ще й посаду в.о. керівника апарату Комітету усупереч конкурсу на її зайняття. Литвин успішно відбив у суді уже дві атаки Агентства, які знову ж таки стосувались недекларуванню отриманих в один місяць зарплати і відпускних за інший період.

Менш проблемною, а навіть позитивною для Терентьєва, стала зацікавленість НАЗК доходами державної уповноваженої АМКУ Агії Загребельської, з якою у голови відомства фактично відкритий конфлікт (джерела «Економічної правди» називали Загребельську «першою кандидатурою на виліт» за непідконтрольність Терентьєву).

Деклараційники вважають, що уповноважена несвоєчасно повідомила про отримання 300 тис. гривень від продажу Тойоти RAV 4 2007 року випуску. Сама Загребельська уже пояснила, що автомобілем по довіреності опікувався її близький родич: «Як тільки він повідомив мені про продаж і передав гроші за авто – я відразу задекларувала суттєві зміни в майновому стані».

Але протокол скерували до суду, а Загребельській попутно повідомили, що таких протоколів – уже 3-4. Перевірка декларацій уповноваженої за останні три роки триває.

Скоро допомога може знадобитись близькій для Терентьєва чиновниці – директорці Департаменту досліджень і розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ Тетяні Кулішовій. Саме у її робочому портфоліо, з-поміж іншого, сумнозвісне розслідування монополії ДТЕК.

Протокол НАЗК на Кулішову надійшов до суду наприкінці листопада. Перше засідання у справі пройде уже 17 грудня.

Окрім топ-менеджменту Комітету НАЗК також займається середньою ланкою. У вересні до суду були скеровані протоколи на чотирьох спеціалістів Комітету (троє з них – колишні): Марію Костенко, Тетяну Ромат, Валентина Іванова та Анастасію Кензову.

Блог від: Юлія Костюк