«Зоря»-«Машпроект» замовила в «Укрнафтобуріння» газу на 90 мільйонів
14.12.2018   //  

ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» 5 грудня уклала дві угоди з ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» про постачання природного газу на 89,54 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На січень-березень 2019 року замовили 435 тис куб. м газу для виробництва тепла для надання послуг з опалення і постачання гарячої води населенню по 7 483 грн. за тисячу кубометрів і 7,46 млн куб. м газу для виробництва по 11 560 за тисячу кубометрів.

Ціна газу для виробництва на 4% вища від грудневого промислового тарифу ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на умовах попередньої оплати до початку місяця поставки, місячних обсягів використання газу більше 50 тисяч кубометрів і відсутності заборгованості, який становить 11 153 грн. за тисячу кубометрів.

До 2012 р. «Укрнафтобуріння» на 90% належало кіпрській «Деріпон Коммершал ЛТД» Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинніка. «JKX Ukraine B.V.» (Нідерланди) мала 10%.

Потім «Deripon Commercial Ltd» продала половину своїх акцій лондонським «Аріана Бізнес Лімітед» і «Арес Системс ЛТД», які пов’язували з екс-міністром екології та енергетики Едуардом Ставицьким.

І нарешті, на початку 2017 р. структури російського бізнесмена Павла Фукса викупили у Ставицького 22,5% акцій «Укрнафтобуріння».

Підписантом «Укрнафтобуріння» є Марк Кацнельсон, а директором – Михайло Бакуненко, який до того був заступником голови правління і директором із розвитку і стратегії ПАТ «Укрнафта», а ще раніше працював у компанії «Renaissance Capital».

Торік Бакуненко увійшов у раду директорів компанії «JKX Oil&Gas Plc» (Британія).

Основним активом останньої в Україні є «Полтавська газонафтова компанія», що займається видобутком вуглеводнів на шести родовищах у Полтавській області.

Найбільшим акціонером британської «JKX» (27,5%) є «Eclairs Group» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Однак, за даними «Економічної правди», група Коломойського-Боголюбова не контролює підприємство. На зборах у січні 2016 року без голосів компаній, підконтрольних Коломойському-Боголюбову і російському бізнесмену Олександру Жукову, було змінено раду директорів «JKX».

У грудні 2016 року «JKX» призначило керівником «Полтавської газонафтової компанії» Віктора Гладуна, який з травня 2015 по липень 2016 був заступником голови правління ПАТ «Укргазвидобування». У квітні Гладун також ввійшов у наглядову раду банку «Авангард», що належить інвестиційній компанії «ICU», яка є фінансовим радником президента Петра Порошенка.

«Укрнафтобуріння» користується послугами банку «Південний». Згадана «Укртатнафта» Коломойського після втрати олігархом «Приватбанку» перевела свої рахунки у банк «Південний», який також обслуговує нардепа від БПП Олександра Грановського.