Фірма шурина директора «Артека» отримала замовлень від «Артеку» на 6 мільйонів
14.12.2018   //  

ДП «Міжнародний дитячий центр «Артек» протягом останнього року уклало з ТОВ «Платіум-Постач» угод на понад 5,7 млн грн. Частина угод була укладена за неконкурентною процедурою, коли фірма була записана на Олександра Онопрієнка – брата дружини директора «Артеку» Сергія Капустіна.

Про це написав Георгій Шабаєв для «Блогери».

У 2016 році «Артек» переїхав до Київської області: у Пущу-Водицю. Зараз табір займає близько 70 гектарів території, де розташувався ліс, озеро з пляжем, 25-метровий басейн, кіноконцертний зал. Вартість путівки в дитячий табір ‒ близько 11 тисяч гривень.

У лютому 2016 року генеральним директором «Артеку» в Пущі-Водиці став Сергій Капустін, який останні роки був заступником директора центра.

У квітні цього року «МДЦ «Артек» оголосило тендер на закупівлю оброблених овочів та фруктів на загальну суму 2,4 мільйони гривень. У тендері взяли участь три компанії – ТОВ «Платіум-Постач», ТОВ «Ортін Трейд» та ТОВ «Делістек». Найвигіднішою виявилася пропозиція «Платіум-Постач», яке запропонувало 2,27 млн гривень і з яким «Артек» підписав договір.

Це був найбільший підряд «Платіум-Постачу» в його історії. Усього, починаючи з листопада 2017 року фірма отримала замовлень від «Артеку» на постачання продуктів харчування на загальну суму понад 5,7 мільйонів гривень – як через тендери, так і через переговорні процедури.

Вона створена у листопаді 2016 року. Директором та засновником фірми є Микола Савчук. Статутний капітал фірми складає 500 грн, а зареєстрована у Переяслав-Хмельницькому на вулиці Шевченка, будинок 102. До останнього часу власником та директором фірми був інший мешканець Переяслав-Хмельницького – Олександр Онопрієнко. Він брат Наталії Наталії Онопрієнко-Капустіної – дружини директора «Артека». Сам Капустін пояснив, що його родич переміг у тендері, тому й постачає продукти харчування.

Але Центр уклав з «Платіум-Постач» ще за переговорною процедурою 11 угод на загальну суму 1,12 млн грн.

Юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан вважає, що в цій ситуації міг бути наявним конфлікт інтересів і не виключає, що директор «Артеку» міг впливати на рішення тендерного комітету.

ДП «Міжнародний дитячий центр «Артек» – єдиний замовник «Платіум-Постач».

Від «Наших грошей»

За даними системи «Прозорро», жодного разу при замовленні постачання харчів «Платіум-Постач» за неконкуретною процедурою «ДМЦ «Артек» не оприлюднив відповідних угод. Це не дає можливості порівняти ціни постачання з ринковою вартістю харчів.