Держкосмос без торгів дав ізраїльтянам 8 мільйонів за супутникову розвідку України, Росії та інших сусідів
14.12.2018   //  

Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 3 грудня уклав угоду з компанією «ImageSat International N.V.» (Ізраїль) про послуги з надання бортового ресурсу супутника на 7,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 17 грудня ізраїльський космічний апарат дистанційного зондування землі надвисокої розрізненості (далі – ДЗЗ НР) EROS-B проведе зйомки земної поверхні у зоні дії наземної приймальної станції Центру в селі Залісці на Хмельниччині. Вказана зона дії включає значну частину Росії, Європи, Туреччину, Закавказзя, Близький Схід тощо.

Обсяг супутникового ресурсу складає 16 умовних одиниць бортового ресурсу, що означає 16 обраних проходів супутника через зону дії наземної приймальної станції Центру.

Вартість умовної одиниці становить 14 250 євро. Центр може обміняти її на максимум 25 зображень ділянки земної поверхні 7х7 км, тобто замовлено до 400 кадрів по 570 євро.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції, оскільки

технічні та програмні засоби вищезгаданої станції Центру приймають і розпаковують дані ДЗЗ НР лише від супутника EROS-B, яким оперує «ImageSat».

В обґрунтуванні сказано, що із 2009 року Держкосмос провів переговори з компаніями «ImageSat», «Airbus Defence and Space» (ЄС) і «DigitalGlobe» (США) щодо прийому на українську станцію даних від іноземних супутників ДЗЗ НР. Виявилось, що для цього необхідно закупити супутниковий термінал або софт розпаковки інформації,  щорічну технічну підтримку та бортовий ресурс. За ціною та якістю обрали «ImageSat».

У 2013 році для технічної можливості приймати «сирі» потоки даних від супутників ДЗЗ НР у рамках ДКР «Прийом-ДЗЗ» було модернізовано згадану станцію Центру.

У 2014 році Держкосмос замовив «ImageSat» софту для розпаковки інформації з EROS-B з установкою на станції Центру, налагодження прийому даних, навчання персоналу та бортовий ресурс. Після завершення угоди в 2016 році Держкосмос передав софт Центру.

У 2016 році Держкосмос теж закуповував у «ImageSat бортовий ресурс EROS-B, тоді як Центр займався плануванням зйомки, прийомом і розповсюдженням знімків.

У 2017 році «ImageSat» провела на базі Держкосмосу триденний тренінг для Центру про те, як обробляти дані ДЗЗ НР і використовувати спеціальний софт для оперативного планування зйомок. Згодом Держкосмос замовив не лише бортовий ресурс супутника EROS-B, а й згаданий спецсофт. Цей контракт завершив свою дію у липні 2018 року.

Нагадаємо, у вересні Центр замовив компанії «China Great Wall Industry Corporation» («CGWIC», Китай) бортовий ресурс чотирьох супутників SuperView-1 (01-04) із прямою передачею кадрів по радіоканалу на цю ж саму станцію Центру за $1,10 млн, або 30,40 млн грн. Тоді закупівля була проведена за процедурою відкритих торгів.