«Київавтодор» платитиме 200 гривень за солярку для плавлення снігу коштовними машинами з Канади
26.12.2018   //  

КК «Київавтодор» 17 грудня за результатами тендеру замовила ТОВ «Торговий дім «Альфатех» снігоплавильних машин на 32,43 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року поставлять дві мобільні автономні снігоплавильні машини Trecan 60-PD виробництва компанії «Trecan Snowmelters» (Канада) по 16,22 млн грн.

У самій Канаді цю модель можна знайти у відкритому продажу на дилерському сайті за $350 тис, або 9,76 млн грн. без урахування доставки та, ймовірно, мит і податків.

У 2012 році влада Мінська купила цю модель за $600 тис, що відповідає нинішній ціні Києва. Однак після місяця використання білоруси вирішили, що вона не ефективна, оскільки використовує 300 л солярки на годину, а для плавлення всього мінського снігу знадобилось би 20 таких машин. Після цього вони взялися розробляти снігоплавильну станцію, яка має працювати за рахунок температури міських каналізаційних стоків.

Машина призначена для утилізації снігу з відділенням від нього сміття. Це плавильна камера з дизельним пальником на причепі, яка має мінімальну продуктивність 60 т/год. при температурі –1°C, 55 т/год. при –10°C і 48 т/год. при –25°C. Загальна витрата дизельного палива складає 349 л/год. Таким чином, плавлення обійдеться за вказаних температур відповідно у 5,80 л, 6,32 л і 7,20 л дизпалива на тонну снігу, що при нинішній ціні дизелю 30 грн/л мало б коштувати відповідно 175 грн., 191 грн. і 218 грн. за плавлення тонни снігу.

Ціна угоди на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 32,46 млн грн.

Закупівлю провели з другої спроби. Перший тендер із дещо нижчою очікуваною вартістю в 31,48 млн грн. відмінили після відхилення обох пропозицій нинішніх учасників. Зокрема вони неналежним чином підтвердили наявність сервісної станції. Тоді «ТД «Альфатех» домігся від замовника уточнення, що аналогічним товаром вважаються машини для утримання, ремонту або будівництва автодоріг. Фірма аргументувала це тим, що саме снігоплавильні машини – це ексклюзивна позиція, яка ще не поставлялась в Україну.

Єдиним конкурентом із такими ж машинами того ж виробника було ТОВ «Торговий дім Будшляхмаш» Мирослава Гуйвана – голови наглядової ради та основного акціонера ПрАТ «Спецбудмаш», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

«ТД «Альфатех» із смт. Слобожанське біля Дніпра належить Олександру Романюку та директору Євгенію Гарматі. Раніше другий очолював ОКП «Фармація» Дніпропетровської облради, а до того був комерційним директором ПрАТ «Дніпрополімермаш». Останнє свого часу називали учасником корпорації «Алеф» Вадима Єрмолаєва.

Офіційно «Дніпрополімермаш» на 99% належить вірґінський «ДПМ Холдінг Лтд», а раніше – вірґінський «Апікал Холдінг Інк.» («Apical Holding Inc»). Кінцевим бенефіціаром і керівником значиться депутат облради Дніпра від «Опозиційного блоку» Ігор Циркін, який раніше був нардепом від Партії регіонів.

За даними «Smida», до 2017 року в ревізійну комісію «Дніпрополімермашу» входила Вікторія Захарова, яка була головним бухгалтером корпорації «Алеф» та очолювала спостережну раду ПАТ «АктаБанк» Єрмолаєва. А член дирекції «Дніпрополімермашу» Сергій Мацюця відомий як працівник ТОВ «Атлантіс» із тієї ж корпорації «Алеф».