З військових ВУЗів «непрогнозовано» звільнилися 245 осіб, що коштувало Міноборони 60 мільйонів
13.12.2018   //  

Міністерство оборони запропонувало уряду провести перерозподіл бюджету міністерства та за рахунок зменшення видатків на підготовку Збройних сил України збільшивши  фінансування звільнених військовослужбовців на 60 млн грн.

Відповідний проект розпорядження було внесено на засідання Кабінету міністрів 12 грудня.

В Міноборони пояснили, що в червні Верховна Рада внесла зміни до закону «Про військовий обов’язок і військову службу», якими дозволили військовослужбовцям по закінченні контракту звільнитися з армії навіть під час особливого періоду.

Внаслідок цього понад прогноз звільнилися 245 військовослужбовців вищих військових навчальних закладів та військовослужбовців навчальних підрозділів вищих навчальних закладів. Через це утворився дефіцит коштів на виплату їм грошового забезпечення.

Для вирішення проблеми Міноборони запропонувало зменшити на 60,00 млн грн. видатки споживання за статтею «Забезпечення діяльності ЗСУ та підготовка військ» і перенаправити ці гроші на видатки за статтею «Підготовка військових фахівців у вищих навчальних закладах, підвищення кваліфікації та перепідготовка військових фахівців та держслужбовців, початкова військова підготовка та патріотичне виховання».

Розрахунки показують, що в разі перерозподілу видатків, середня компенсація звільненим складе 245 тис грн.

З поданих міністерство оборони документів зрозуміло, що перерозподіл видатків споживання робить дефіцит в бюджетній програмі по підготовці ЗСУ. Бо цим розпорядження Міноборони пропонує частково перекрити дефіцит статті  «Забезпечення діяльності ЗСУ та підготовка військ» за рахунок програми «Керівництво та військове управління ЗСУ», з якої буде знято 8,35 млн грн. В Міноборони стверджують, що ці мільйони – надлишок коштів через понадпланове звільнення військових керівного складу. Частину коштів вдалося зекономити через зменшення кількості відряджень.

З виступу прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який транслював урядовий Youtube-канал, не зрозуміло про результати розгляду ініціативи Міноборони.