В центрі міста без конкурсу віддали під забудову півтора гектари оточенню депутата-оппоблоківця
13.12.2018   //  

Запорізька міська рада передала у користування 1,4 га землі в центрі міста КП «Управління капітального будівництва» («УКБ») без конкурсу на підставі норм, які вже не діяли на момент передачі. Про це пишуть Сергій Сидоров та Вероніка Хорольска на сайті «Наші Гроші. Запоріжжя».

Мова йде про ділянку з котлованом на перехресті бульвару Центрального і вул. Перемоги. Цільове призначення землі – забудова багатоповерхового житлового комплексу з вбудованими офісними приміщеннями.

Після повернення ділянки від попереднього орендаря через суд в березні 2015 р. землю оформили на територіальну громаду Запоріжжя в особі Запорізької міськради. В листопаді 2016 р. на сесії міської ради депутати надали дозвіл «Управлінню капітальному будівництва» на розробку землевпорядної документації, а вже в грудні цю документацію затвердили і КП «Управління капітального будівництва» отримало ділянку в користування.

Ділянку надали без конкурсу на підставі норми Земельного кодексу, відповідно до якої право на отримання землі поза конкурсом мали державні чи комунальні підприємства та установи. Втім, ця норма перестала діяти ще в квітні 2016 р.

На думку експерта з проблем містобудування Георгія Могильного, такий механізм стабільно використовувався для передачі землі під забудову приватним девелоперам без конкурсу і договору оренди.

І власне, КП «Управління капітального будівництва» через три місяці після оформлення права користування землею як раз запустило на ділянку приватного партнера – «Азимут трейдінг груп», без договору оренди. І вже в липні 2018-го підрядником будівництва залучено київське ТОВ «Геос-УКБ».

Нормального паспорта будівельного об’єкта на паркані немає. Тільки рекламний щит відділу продажів.

 

На момент укладення договору з «УКБ» співвласниками «Азимут трейдінг груп» були ТОВ «Стимул-сіті» Ігоря Скляра й акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Геліос» з кінцевим бенефіціаром Антоном Діденком. Останній раніше був помічником депутата Запорізької міськради від Оппоблоку і голови бюджетної комісії Руслана Божко.

Засновник та директор «Стимул сіті» Ігор Скляр також є керівником ТОВ «Фотон енерджі» і ТОВ «Солар парк девелопмент». Раніше Руслан Божко виступив поручителем за кредитом на 600 мільйонів від «Укргазбанку» для «Токмак солар енерджі», де співвласником є ​​пов’язана з Божком фірма «Астра капітал груп».

Нині «Азимут трейдінг груп» оформлено, окрім фонду «Геліос» (10%) та «Стимул-сіті» (40%), також на фірму «Комфорт-траст» (50%). Останнім володіють Андрій Альошин (77%), Андрій Додусенко, Антон Сенюк та Людмила Кірдан. Остання керувала ПАТ «Геос інцест» зі структури підрядника запорізької ділянки.

Засновниками «Геос-УКБ» є Сергій Уманець і Богдан Окольничий. Уманець є партнером депутата Київської міськради від партії «Солідарність» Миколи Негрича.