Під виглядом підтримки електромобілів депутати подарували мільярди на «зелений» енергобізнес собі та Ахметову
13.12.2018   //  

Зміни до Податкового кодексу про звільнення від ПДВ ввезення електромобілів містять норму про податкову пільгу імпорту обладання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії.

Про це повідомив екс-член НКРЕКП Андрій Герус.

Нові зміни до Податкового кодексу депутати прийняли 6 грудня, проголосувавши за усунення неузгодженостей у тексті прийнятого у «бюджетну ніч» 23 листопада законопроекту №9260 про внесення змін до Податкового кодексу.

Цього разу неузгодженості офіційно мотивували необхідністю звільнення від сплати ПДВ імпорту електромобілів. Але до цього документи були включені норми, які не мають відношення до електромобільної галузі.

Так, була прийнята правка №402 в пункт 64 Перехідних положень про звільнення від ПДВ енергетичного обладнання, яку вніс народний депутат Юрій Вознюк («Народний фронт»). Правка успішно пройшла податковий комітет під головуванням Ніни Южаніної (Блок Петра Порошенка), ця ініціатива була підтримана парламентом за активної участі лідера Радикальної партії Олега Ляшка (поіменне голосування). 10 грудня зміни до Податкового кодексу підписав президент Петро Порошенко.

Зміни в Податковому кодексі передбачають, що імпортери обладнання для сонячних та вітряних електростанцій не будуть сплачувати ПДВ до 2020 року. Сумарно це дозволить їм зекономити від сплати в бюджет 5-10 млрд грн.

Нагадаємо, в липні Юрій Вознюк вже вносив правку про звільнення від ПДВ імпорту обладнання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії. Тоді ця правка була схована в змінах до Податкового кодексу щодо урегулювання питань виплати аліментів в Україні.

Сьогодні «зелені» тарифи на енергію із сонця в Україні складають 0,15 євро за кВт*год і є найвищими в світі. Так, у порівнянні з Німеччиною «сонячний» тариф в Україні дорожчий втричі. А вітчизняні тарифи на енергію з вітру 0,10 євро за квт-год є вдвічі вищими від німецьких. При цьому, всі «зелені» тарифи в Україні зафіксовані у євровалюті.

Загалом в Україні «зелені» електростанції (вітрові, сонячні, тощо) виробляють до 2% електроенергії, що споживається в країні. Однак вона коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 мільярдів гривень на рік.

Найбільші потужності з виробництва «зеленої» енергії анонсувала ввести наступного року компанія «ДТЕК». За даними агентства Fitch, компанія Ріната Ахметова планує збільшити виробництво «зеленої» енергії на 740 МВТ в 2019 році (це вдвічі більше, аніж необхідна потужність споживання всієї Херсонської області). Тобто ці потужності Ахметова отримають нинішні високі тарифи.

Більшість потужностей заплановано у південних областях України, хоча СБУ у вересні вже попереджала уряд, що таке будівництво загрожує безпечному та безаварійному функціонування атомних електростанцій у південному регіоні.

Також до бізнесу з відновлювальної енергетики долучилася сім’я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, компанія ICU фінансового радника президента Макара Пасенюка та оточення багатьох нардепів, що лобіюють пільги для сонячних та вітряних електростанцій.