Пов’язані з депутатом комунальники більше року не можуть запустити атракціон за 3 мільйони
12.12.2018   //  

КП «Молодіжне творче об’єднання» («МТО») Дніпровського міськради вже півтора роки не може запустити карусель «Космос», яку комунальники придбали у 2017 році за 2,68 млн грн. Про це написала Ольга Фоменко у «БюроUA».

У вересні 2017 «МТО» замовило ТОВ «Екобуд Україна» два атракціони для парку «Новокодацький». Фірма-переможець повинна була поставити електропоїзд «Дракон» вартістю 111 тис грн. і карусель «Космос» за 2,68 млн грн. Поставити в парк атракціони «Екобуд Україна» мало до 15 вересня 2017 р.

На момент проведення тендеру засновником «Екобуд Україна» бук Олександр Мірошник, депутат Новомосковського міськради від « Батьківщини», директор дитячого сектору в парку ім. Сучкова в Новомосковську. Єдиним конкурентом «Екобуд Україна» була новомосковське ПП «Сталь конструкція», засновником і керівником якого є Вячеслав Баштанник. Дружина Вячеслава Баштанника Ольга – кума сімейства Мірошник.

Згідно з інформацією Порталу публічних фінансів, комунальники провели повну оплату «Екобуд Україна» у жовтні 2017. Тобто, до цього часу у парку повинен був знаходитися «Дракон» і змонтований «Космос». Однак там був тільки «Дракон». Лише станом на серпень 2018 р. «Космос» повністю зібрали. Але він не функціонував жодного дня. «Космос» не працює і до цього часу.

Директор КП «МТО» Валерія Пашко заявила, що для роботи каруселі треба збільшити електричні потужності, які поставляються в парк. Для цього вони звернулися в обленерго, і чекають відповідь. Пашко також повідомила, що на момент закупівлі каруселі вони не могли передбачити, що атракціон не потягне електрична потужність, що подається в парк.

«У підсумку виходить, що керівництво КП своєї безгосподарністю завдала істотної шкоди бюджету. 3 млн грн. два роки тому можна було витратити з більшою користю для міста і городян, ніж влити в купу металу, що стоїть без діла на території парку», – йдеться в матеріалі.

Видання вважає, що подібна ситуація стала можливою завдяки відсутності контролю фінансової діяльності КП та використанню керівництвом міста порочної практики роздачі комунальних підприємств і цілих департаментів «на годування» тим чи іншим депутатам в знак подяки за лояльність і сприяння в прийнятті важливих для команди мера Дніпра Філатова сесійних рішень.

«БюроUA» нагадало, що КП «МТО» з 2016 р. очолює депутат Центральної районної у місті Дніпрі ради від Оппоблоку, помічник депутата Дніпровської міськради від «промерської» групи «За Дніпропетровськ» Олега Григорука Валерія Пашко. Депутат Григорук, в свою чергу, працює в цьому ж КП помічником Пашко. Дружина Григорука Олена теж працює в «МТО», заступником начальника відділу експлуатації.

Ще в КП працюють помічник Григорука Антон Донецький (начальник організаційно-договірного відділу), Олена Левчук (начальник відділу експлуатації), Сергій Меркотун (замдиректора КП по технічній частині), Катерина Стремовська (заступник начальника відділу з організаційних питань КП). Останні троє балотувалися до Центральної райради від Оппоблоку, але депутатами не стали. В КП також працевлаштована депутат Центральної райради від Оппоблоку Юлія Петровська, ще один помічник депутата Григорука. Петровська займає відповідальну посаду фахівця із закупівель.

«З огляду на те, що Григорук є членом виконкому Центральної райради, створюється враження, що «МТО» просто довірили депутатові. Наштовхує на цю думку і той факт, що станом на 2015 р. Пашко, Меркотун, Стремовська і Петровська, які балотувалися в депутати, значилися як тимчасово непрацюючі. Працевлаштувалися ж вони в КП після того, як Григорук (разом з іншими депутатами, обраними до міськради від Оппоблоку) приєднався до команди мера Філатова. Саме після того, як базові посади в КП зайняли люди Григорука, «Молодіжне творче об’єднання» стало отримувати багатомільйонні бюджетні вливання для «приведення парку в порядок»», – йдеться в матеріалі.

Після того, як «БюроUA» почало цікавитися фактом оплати поставки каруселі, Мірошник де-юре перестав бути засновником і директором «Екобуд Україна». Наразі фірму очолює Лариса Якимович.