Мін’юст Петренка видав наказ, яким скористалися лише адвокати Мартиненка у боротьбі проти НАБУ
12.12.2018   //  

Можливістю провести рецензування експертиз, проведених Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, через доручення Міністерства юстиції за рік після введення такої можливості скористалися лише адвокати екс-нардепа Миколи Мартиненка по справі НАБУ.

Таким чином захист Мартиненка отримав негативну рецензію на державні експертизи, що підтверджують завдання держпідприємствам «Енергоатом» та «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» збитків на 695 млн грн (6,4 млн євро і $17,28 млн відповідно). Про це йдеться у сюжеті Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

8 грудня 2017 року Міністерство юстиції змінило порядок рецензування судових експертиз. Так, Мін’юст отримав можливість доручати проведення рецензування державних експертиз. До цього наказу у Мін’юсту такої можливості не було.

Вже через три дні після появи цього наказу адвокат Мартиненка Петро Бойко звернувся до Мін’юсту з проханням рецензувати експертизи, проведені провідною державною експертною установою України – Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз (КНІДСЕ). Ці експертизи встановили збитки «Енергоатому» і «СхідГЗК» на 695 млн грн.

Мін’юст розглянув заяву адвоката і доручив провести рецензування експертиз КНІДСЕ Дніпропетровському інституту судових експертиз. Останній дійшов висновку, що експертами КНІДСЕ «надано категоричні відповіді» і висновки експертизи «не відповідають результатам проведеного дослідження та поставленим питанням». На думку дніпропетровських експертів, розкрадання на державних підприємствах не встановлені.

За даними програми, Дніпропетровський інститут судових експертиз раніше вже робив не одну експертизу на прохання адвокатів обвинувачених у «справі Мартиненка». Більше того, дехто з них тривалий час працював у Дніпропетровську.

За даними програми, адвокати Мартиненка стали єдиними, хто успішно скористався наказом Мін’юсту для рецензування експертизи КНІДСЕ. Так, директор КНІДСЕ Олександр Рувін підтвердив, що, економічні експертизи у «справі Мартиненка» – єдині експертизи його інституту, що були прорецензовані за дорученням Міністерства юстиції з часу появи наказу, тобто з грудня 2017 року.

Міністр юстиції Павло Петренко і екс-нардеп Микола Мартиненко обидва є представниками політичної партії «Народний фронт».

11 грудня Мін’юст відреагував на вихід сюжету програми «Наші гроші з Денисом Бігусом». «Розповсюджена у ЗМІ інформація щодо зміни порядку рецензування судових експертиз з метою нібито нівелювання основного доказу НАБУ у «справі Мартиненка» є брехнею та маніпуляцією», – заявили у міністерстві. «Процес рецензування запроваджено виключно для удосконалення професійної майстерності судових експертів. Він жодним чином не підміняє собою висновок експерта, як спеціальний спосіб доказування у справі», – вказали у Мін’юсті.

Від «Наших грошей»:

«Порядок проведення рецензування висновків судових експертів та висновків експертних досліджень» (далі – Порядок) був затверджений наказом Мін’юсту у травні 2015 року. До нього було внесено зміни один раз – 8 грудня 2017 року.

Зокрема, у ньому було змінено пункт 3 Розділу І, який визначає підстави для рецензування висновків експертів. Раніше Мін’юсту міг доручати проводити рецензування висновків, складених лише судовими експертами, що не є працівниками державних спеціалізованих установ. Тепер же, завдяки змінами від 8 грудня 2017 року, Мін’юст може доручати проведення рецензування також висновків, складених експертами державних спеціалізованих установ.

Зауважимо, що така ініціативність Мін’юсту у запровадженні змін щодо рецензування експертиз викликала здивування у працівників цієї сфери.

Наказ про внесення змін до Порядку підписав заступник міністра з питань виконавчої служби Сергій Шкляр. 10 травня 2018 року Шкляр звільнився і повернувся на роботу в юридичну компанію Arzinger. Шкляр є випускником факультету міжнародного права КІМО, який він закінчив разом із нинішнім замголови Адміністрації президента Олексієм Філатовим та головою АМКУ Юрієм Терентьєвим.

ДП «СхідГЗК», якому, за даними слідства, завдано збитків на $17,28 млн, розташоване у Дніпропетровській області (м. Жовті Води). Саме по округу  №34, в межі якого входить і м. Жовті Води, до Верховної Ради у 2014 році був обраний Олег Кришин («Народний фронт»), який приходив до суду брати на поруки фігурантів «справи Мартиненка», зокрема Руслана Журила. За даними програми «Схеми», за сприяння Кришин у Жовтих Водах відбувся запуск тютюнової фабрики, що випускає частину сигарет з підробними акцизними марками. Фабрика належить ТОВ «Юнайтед Табако», де заступником директора із загальних питань є брат Журила Микола Журило.