НКРЕКП хоче підняти на 2019 рік ціну електроенергії по формулі «Роттердам+», яку обіцяли відмінити
11.12.2018   //  

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на засіданні 14 грудня планує затвердити прогнозовану оптову ринкову ціну на електроенергію на 2019 рік. У новій ціні буде враховано підняття цін на вугілля на 11,7%, а також здорожчання транспортування та перевалки вугілля в портах. Відповідне питання під №39 внесено до порядку денного засідання.

В документах НКРЕКП вказано, що ціну піднімають згідно Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії, затвердженого постановою  НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року. Затверджена формула ціни електроенергії  отримала назву «Роттердам+» через врахування в ній вартості доставки вугілля відповідної якості з порту Роттердам до України та відповідної перевалки в порту.

Представлені НКРЕКП дані демонструються, що ціна вугілля в новій прогнозній ціні електроенергії на 2019 рік може бути збільшена на 11,7%. Крім того, на 4,1% може зрости вартість транспортування за формулою «Роттердам+», та ще на 10,3% – вартість перевантаження вугілля в українських портах. З урахування фрахту та перевантаження вартість вугілля в ціні електроенергії може зрости більш як на 13% до 94 $/т.

У НКРЕКП планують, що наступного року ТЕС та ТЕЦ спалять 28,16 млн т вугілля. З нього майже 17% складе імпортне паливо.

Від «Наших грошей»:

За весь час дії формули вугілля з Роттердаму вперше ввезли в Україну лише у листопаді 2018 року – компанії ДТЕК закупила лише 80 тисяч тонн. Загалом за перше півріччя 2018 року Україна імпортувала 1,97 млн т вугілля антрацитових марок. Майже все вугілля було завезено з Росії, окрім невеликої партії в 67 тис т (або 3% від усього імпорту), яка була поставлена з Південної Африканської Республіки. Таким чином абсолютна більшість вугілля для потреб України не доставляється морським транспортом. А відтак не містить в собі такої транспортної складової, яку передбачає НКРЕКП для прибутків виробників вугілля. При цьому понад 80% енергетичного вугілля в Україні видобувають компанії Ріната Ахметова.

У пояснювальній записці вказано, що індикативна ціна на вугілля, яка визначається на підставі середньої ціни на європейському ринку з листопада 2017 – жовтень 2018 , склала $92,79 за тону. Це на майже на 10 $/т, або на 11,7% вище від індикативної ціни вугілля, яка була врахована при затвердженні прогнозованої оптової ринкової ціни електроенергії  на 2018 рік. Крім того, стверджують в НКРЕКП, в жовтні 2018 року вугілля на європейських ринках ще більше подорожчало – середня ціна склала $99,5 за тону.

Ціна транспортування вугілля, яка визначається як середня вартість доставки палива з портів Амстердам-Роттердам-Антверпен в український порт, складає 12,71 $/т, а ціна перевантаження в середньому коштує 7,74 $/т. В комісії стверджують що це вище ставок фрахту та перевантаження вугілля при розрахунках оптової ринкової ціни електроенергії в 2018 році  на 0,5 $/т та 0,7 $/т відповідно.

В НКРЕКП планують оприлюднити прогнозовану ринкову оптову ціну електроенергії вже перед самим засідання 14 грудня, зважаючи на те, що нині деякі показники, що пливають на кінцеві цифри, ще не затверджені.

В пояснювальній записці вказано, що відповідно до затвердженого Міністерством енергетики та вугільної промисловості Прогнозного балансу, наступного року очікується зменшення обсягів виробництва електроенергії АЕС на 1,25 млн кВт*год та зменшення надходження електроенергії від ГЕС на 1,75 млн кВт*год. Натомість це зменшення буде покрито теплоелектростанціями, де заплановано збільшення виробництва на 3,82 млн кВт*год. В свою чергу теплоелектроцентралі збільшать виробництво електроенергії на 1,49 млн кВт*год, а виробництво електроенергії альтернативними джерелами збільшиться на третину – на 863 млн кВт*год.

Нагадаємо, в серпні 2018 року НКРЕКП скасувала постанову від 3 березня 2016 року №289 «Про затвердження порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії», якою була затверджена методика розрахунку формули «Роттердам+». Офіційно постанова припинить своє існування після введення нового ринку електроенергії, що заплановано на 1 липня 2019 року.

Нагадаємо, з травня 2016 року в Україні діє формула «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту», за якою почала розраховуватися ціна вугілля в ціні електроенергії. Рішення було прийнято, коли НКРЕКП очолював Дмитро Вовк, який раніше працював в «Рошені» та «ICU». Остання займалася скупкою акцій «ДТЕК», коли вони були дешевими. Після введення «Роттердам+» акції «ДТЕК» різко подорожчали, з того часу EBITDA енергохолдина виросла в 2,6 рази.