Мартиненко через суд змушує «Центр протидії корупції» видалити згадки про нього у реєстрі публічних діячів
11.12.2018   //  

Суддя Печерського районного суду м. Києва Віта Бортницька задовольнила позов екс-нардепа Миколи Мартиненка і зобов’язала «Центр протидії корупції» видалити вкладку із інформацією про нього із Відкритого реєстру національних публічних діячів України. Таке рішення суд прийняв 11 грудня.

Йдеться про досьє Мартиненка, розміщеного у відкритому Реєстрі національних публічних діячів — базі даних, розробленій «Центром протидії корупції» (pep.org.ua).

Суд зобов’язав «Центр протидії корупції» «видалити зазначену інформацію, яка порушує право на використання імені та на недоторканність ділової репутації Мартиненка».

Крім того, суд заборонив «Центру протидії корупції» публікувати інформацію про кримінальні провадження із зазначенням імені Мартиненка М.В. у Відкритому реєстрі національних публічних діячів України за відсутності обвинувального вироку щодо нього, який набрав законної сили».

Виконавчий директор «ЦПК» Дар’я Каленюк зазначила, що «рішення Печерського суду створює прецедент подавати аналогічні позови й на журналістів, які висвітлюють те чи інше судове засідання у кримінальних справах відносно пана Мартиненка (або будь-якого іншого)». «Вони тепер стають потенційними «мішенями» і їх теж можна буде зобов’язати видалити згадки публічних осіб з публікацій», – наголосила Каленюк.

Відкритий реєстр національних публічних діячів України містить в собі профілі фізичних та юридичних осіб, що відносяться до однієї з таких категорій: національний публічний діяч, пов’язана особа, член сім’ї, а також профілі пов’язаних юридичних осіб. Інформація, викладена в реєстрі грунтується на доказах, зібраних із публічно-доступних достовірних джерел. Сайт pep.org.ua розроблений та працює за фінансової підтримки проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», який фінансується Європейським Союзом.

Суддя Віта Бортницька працює суддею Печерського райсуду Києва з 2011 року, а до того вона була суддею Васильківського райсуду Київської області (з 2003 по 2011 рр).

20 липня 2018 року Громадська рада доброчесності видала висновок про невідповідність Бортницької критеріям доброчесності та професійної етики. Зокрема, зазначається, що ця суддя причетна до переслідування учасників Революції Гідності. У зв’язку зі спливом строку Вища рада правосуддя відмовила у притягненні судді до відповідальності за вказані дії, проте ВРП встановила, що «наявність в її діях ознак дисциплінарного проступку».

Крім того, Громадська рада доброчесності встановила, що суддя Бортницька ухвалювала рішення у періоди, коли вона офіційно була на лікарняному та на навчанні у Національній школі суддів України.

Нагадаємо, що у Шевченківському райсуді Києва триває розгляд обвинувального акту стосовно Мартиненка і ще 5 осіб, які обвинувачуються у заволодінні коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро (у період з 2009 по 2012 рр), а також 17,28 млн дол коштів ДП «СхідГЗК».