Колишня фірма росіян розіграла зі своїм посадовцем 4 мільйони на план знешкодження заводу «Радикал»
11.12.2018   //  

Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА 16 листопада за результатами тендеру замовив АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» передпроектні роботи щодо знешкодження заводу «Радикал» на 4,23 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають передпроектні роботи щодо забезпечення екологічно безпечного збирання, зберігання, оброблення, перевезення, утилізації і захоронення ртутьвмісних відходів та рекультивації забруднених територій промислового майданчика ВАТ «Радикал» у Дніпровському районі. Зокрема проаналізують документи і конструкції заводу для визначення методів демонтажу, уточнять результати обстеження конструкцій, ґрунтів і підземних та поверхневих вод, визначать можливі варіанти, обґрунтують їхню вартість і зберуть нормативну документацію для техніко-економічного обґрунтування.

Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 4,30 млн грн.

Нині «Енергопроект» на чверть належить Фонду держмайна, ще на чверть – «A.S.O. Group OÜ» (Естонія). Членами правління цієї естонської фірми є кияни Ганна Шишова та Олег Віберг, які також володіють ТОВ «Мегарон» разом з Оленою Шишовою.

Крім того, ще чверть акцій «Енергопроекту» зараз має ПрАТ «Міжнародна енергетична компанія», яка у свою чергу належить ПрАТ «Міжнародна інвестиційна група» Федора Дубового – батька екс-нардепа від «Батьківщини» Олександра Дубового.

Раніше частки приватних акціонерів «Енергопроекту» належали російському ВАТ «Група Е4» і кіпрській «Antosen Ventures Ltd» зі складу російської групи «RU-COM» Михайла Абизова, який свого часу працював міністром у справах «відкритого уряду» Росії.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Навігатор Схід» киянина Вадима Конопльова і луганчанина Павла Гаспарянца, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Конопльов володів нині припиненим ТОВ «Укрмет» із росіянкою Галиною Лозовською.

Що ж до Павла Володимировича Гаспарянца, то він є посадовцем нинішнього переможця «Енергопроекту». Крім того, особа з такими ПІБ раніше була помічником екс-нардепа від БЮТ Андрія Портнова та чинного нардепа від «Батьківщини» Валерія Дубіля.

Довідково:

У 2015-2017 роках Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА через нестачу або відхилення всіх учасників торгів тричі не зміг замовити збирання небезпечних відходів «Радикалу» очікуваною вартістю 4,30 млн грн. А в грудні 2013 року дав ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» на збирання небезпечних відходів заводу 9,90 млн грн.

Нагадаємо, в 2011-2013 роках за часів Міністра екології Миколи Злочевського розгорівся скандал, коли профільне Міністерство та Івано-Франківська ОДА замовило «С.І. Груп Консорт ЛТД» (Ізраїль) експорт для відходів гексахлорбензолу (ГХБ) з полігону під Калушем для утилізації на заводах Великобританії та Польщі на 871,85 млн грн. Відомо, що ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» наймало субпідрядником ТОВ «Сі Буд Сістем», яке заснував громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський. За даними ЗМІ, замість небезпечних відходів ГХБ фірма вивозила звичайну землю, вартість робіт складала $4тис/т. Полігон під Калушем так і не було очищено.

Улітку 2014 року прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом розтрати 440 млн грн., виділених на знешкодження ГХБ Калуші. Але після цього фірма змогла відсудити 294 млн грн. боргу Івано-франківської ОДА. У 2015 році Верховна Рада створила слідчу комісію, щоб дослідити ситуацію експорту відходів, але про результати її роботи не повідомлялося.

Фірма «С.І.Груп Консорт Лтд» отримала монополію на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли міністерство природи очолював той же Микола Злочевський.

Нещодавно Кабмін на пропозицію Мінекології дозволив експорт шкідливих відходів для утилізації навіть за наявності в Україні потужностей для виконання таких робіт.