Комунальники Кличка віддали 30 мільйонів на благоустрій озера Алмазне, де замість цього добувають пісок
10.12.2018   //  

У червні 2018 року комунальне підприємство КМДА по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду Києва «Плесо» замовило ТОВ «Логос фінанс» розчистку та благоустрій озера Алмазне у Деснянському районі Києва за 32,15 млн грн., де проводиться не передбачений тендерною документацією намив піску. Про це йдеться в сюжеті Інни Попович для програми «ЦРУ» (24 канал).

«Плесівці» детально розписали порядок виконання робіт. На практиці це мало б виглядати так: червень-липень 2018-го – підготовчі роботи (корчування чагарнику і дрібнолісся на 3 га), потім – розчищення території і вивіз чагарнику, решта часу до липня 2019-го – розробка ґрунту, улаштування підсипки берегової лінії та посів газонів навколо озера.

Жодного слова про видобуток піску у кошторисі на розчистку та благоустрій озера журналісти не знайшли, а на самому озері не побачили жодного квадратного метра, де б викорчували чагарник.

Журналістка показала екологу Олександру Соколенку зняту на відеокамеру техніку, яка знаходиться на озері, і спеціаліст розповів, що побачене ним  – класика жанру у видобуванні піску на продаж.

«Класичний земснаряд, вимивається пісок, складається на березі, а потім вже коли намивається величезна-величезна купа, з’являється важка техніка, вантажівки, це вивозять і продають або на ОЛХ чи якийсь інші мережі, вони кидають там оголошення, що продається пісок річковий і все це продається дуже добре» – зазначив еколог Соколенко.

Він вважає, що у такому місці не зовсім доцільно говорити про благоустрій.

«Якщо вірити самому «Плесо», яке щороку перед купальним сезоном перевіряє водойми на предмет, чи можна там купатись і відбираються проби води, то Алмазне озеро ніколи не входило в перелік водойм, де можна купатись. Там же кладовище поруч», – розповів Соколенко.

«Логос фінанс» зареєстроване у Києві в багатоповерхівці на проспекті Рокосовського, 3, щоправда в ЄДР не зазначений номер офісу. Засновником вказано Сергія Резніченка, директор – Роман Захаров.

«Логос фінанс» фігурує у кримінальній справі як фіктивна фірма. Прокуратура підозрює, що посадовці «Плесо» спільно із посадовцями приватних структур запровадили схему, згідно з якою переможцем відкритих торгів на закупівлю послуг із розчистки та благоустрою водних об’єктів Києва стала підконтрольна фірма без необхідних для проведення робіт виробничих можливостей та трудових ресурсів. Зокрема, встановлено, що за результатами публічних закупівель, замовником яких виступає КП «Плесо», укладено два договори із переможцем ТОВ «Логос фінанс» на 54 млн грн., у тому числі і згаданий підряд на розчистку та благоустрій озера Алмазне на 32,15 млн грн.

Керівником КП «Плесо» з вересня 2017 року є Олег Юсипенко. Протягом тижня він не зміг знайти час, щоб відповісти на питання «ЦРУ». Журналісти також зазначили, що в декларації Юсипенка вказана квартира в Києві на 44 кв м, та чверть квартири в Южноукраїнську Миколаївської області. Водночас, згідно з Майновим реєстром, у Юлипенка ще є будинок на 166 кв м у м. Васильків Київської області у провулку Кошмана, не внесений комунальником в декларацію.

Зібрані матеріали цієї програми журналісти передадуть правоохоронним органам.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними «Прозорро», ТОВ «Логос фінанс» виграв лише два тендери, обидва від КП «Плесо», на загальну суму 54 млн грн., які розслідує прокуратура.

Правоохоронці з’ясували, що фінансовий звіт «Логос Фінанс» за 2017 р. і податкові декларації за 2016-2017 рр. мають нульові показники. «Логос Фінанс» не подавало звіти про суми нарахованої зарплатні своїх співробітників. Хоча, згідно з наданими для участі в державних закупівлях довідками та штатного розпису, у «Логос Фінанс» нібито є сім штатних одиниць і один найманий працівник.

На думку прокуратури, переможець торгів надав недостовірну інформацію та фіктивні документи щодо штатного розкладу, обладнання та матеріально-технічної бази, виконання аналогічних договорів тощо. При цьому, слідчі зауважили, що суми договорів, укладених «Плесо» і «Логос Фінанс» у 2-3 рази перевищили вартість пропозицій інших учасників торгів.

Слідчі вважають, що «Плесо» і «Логос фінанс» впровадили схему по заволодінню коштами комунальників, завищуючи вартість закупівлі на стадії проведення відкритих торгів, організовуючи перемоги у відкритих торгах підконтрольного підприємства, яке не мало можливості виконувати роботи та залучало субпідрядників за значно менші кошти. При цьому, різниця, ймовірно, була переведена в готівку шляхом проведення безтоварних операцій і привласнена учасниками схеми.