«Украерорух» дав італійському виробнику 2,1 мільйона євро на аеропортове обладнання
07.12.2018   //  

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України 30 листопада за результатами тендерів замовило компанії «Leonardo S.p.A.» (Італія) аеропортового обладнання на 2,10 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року за 923 тис євро модернізують багатопозиційну систему спостереження MLAT за повітряним рухом повітряних суден в зоні зльоту/посадки CTR аеропортів «Бориспіль» і «Київ» (Жуляни) та за наземним рухом в зоні маневрування аеродрому «Бориспіль» до кінця 2019 року. Це потрібно для усунення обмежень та розширення зони покриття спостереження. Ще 1,18 млн євро піде на постачання запасних частин і приладдя до кінця 2023 року для вищезгаданої системи і таких радіолокаторів:

  • чотири аеродромно-оглядові радіолокаційні комплекси ATCR-33S DPC/SIR-S;
  • один аеродромно-оглядовий радіолокаційний комплекс ATCR-33S ENH/SIR-S;
  • три автономні моноімпульсні вторинні оглядові радіолокатори SIR-S;
  • один автономний моноімпульсний вторинний оглядовий радіолокатор SIR-S, який заплановано ввести в експлуатацію восени 2018 року.

Додаткові закупівлі провели за переговорною процедурою із тим же постачальником для забезпечення сумісності. Модернізувати систему спостереження і поставити оригінальні запчастини для неї та радіолокаторів може лише їхній виробник. Ним була італійська «Selex ES S.p.A.», яка 1 січня 2016 року передала всі активи й зобов’язання італійській «Finmeccanica S.p.A.», а та 1 січня 2017 року змінила назву на «Leonardo S.p.A». Заміна постачальника могла би призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням аеропортового обладнання.

Виробник «Leonardo S.p.A» на 30% належить Міністерству економіки і фінансів Італії. У 2010-2012 роках його складова частина «SELEX Sistemi Integrati S.p.A» отримала підрядів «Украероруху» і ДП «Український авіаційний метеорологічний центр» на 31,75 млн євро.