У Дніпрі квартири для дітей-сиріт за гроші держбюджету купують вдвічі дорожче ринку
07.12.2018   //  

Після затвердження Кабміном у листопаді 2017 р. постанови  про порядок та умови надання виплат з держбюджету місцевим бюджетам на забезпечення житлом дітей-сиріт вже у грудні минулого року Департамент соціальної політики Дніпровського міськради придбав перші дві квартири для сиріт, за завищеними цінами. Про це написали Ольга Фоменко та Ольга Юдіна у «БюроUA».

Йдеться про квартири на вул. Караваєва, 3-А на 33 кв м вартістю 570 тис грн. та в пров. Крушельницької, 8 на 65 кв м за 1,10 млн грн. Квартири купувалися без меблів.

Купівлею зацікавилися правоохоронці. За їхньою версією, дніпровські чиновники купили квартири задорого. Слідчі, проаналізувавши вторинний ринок нерухомості, вважають, що за однокімнатну квартиру на вул. Караваєва мерія повинна була віддати 250-400 тис грн., а не 570 тис грн. (на той час $20,4 тис). Таким чином, на думку слідства, завищення вартості квартири склало 200 тис грн.

Видання теж промоніторило вартість житла поблизу куплених Департаментом квартир (за даними ріелторів, за період з покупки квартири і до тепер ціни на нерухомість істотних змін не зазнали), і теж дійшли висновку, що квартири чиновники могли купити за значно меншу ціну.

Наприклад, на Караваєва, 3-Б квартиру на 33 кв м подібну тій, яку придбала мерія, продають за 8,8 тис грн. за «квадрат». Тобто квартира могла б обійтися у 291 тис грн.

Щодо другої квартири в пров. Крушельницької, 8, яка обійшлася бюджету в 1,10 (за курсом на грудень 2017 р. – $39,5 тис), то подібне житло теж можна було придбати за значно меншою ціною. За $29,5 тис продають трикімнатну квартиру площею 66 кв м з гарним, новим ремонтом на Крушельницької, 1. За 793 тис грн. віддають квартиру площею 64 кв м з таким же добротним ремонтом на Крушельницької, 18.

«БюроUA» також з’ясувало, що у грудні 2017 р. оцінку обох квартир, придбаних чиновниками, проводила одна людина – підприємець Вадим Жук. Причому першого разу ринкову вартість квартири на Караваєва Жук визначив у 49 тис грн. Після чого власник житла – ТОВ «Стройресурс Дніпро» – продав його Юрію Ткаченку. Через три дні Жук оцінив квартиру вже у 569 тис грн., і Ткаченко продав його  Департаменту соцполітики. Юрій Ткаченко – екс-керівник «Стройресурс Дніпро».

Журналісти зустрілися з підприємцем-оцінювачем Жуком і запитали його, як могло статися, що вартість квартири на Караваєва за три дні подорожчала на 520 тис грн. «Легко це могло статися. Я документи переглянув, ввів в базу дані, а потім віддав замовникам документи. Що там далі, мене не цікавить. Але як могло статися, що така різниця в ціні, мені і самому цікаво вже дізнатися. Я не пам’ятаю. Взагалі, я чого цю історію згадав – мене в поліцію викликали і питали, питали, питали, а я нічого не пам’ятаю», – розповів Жук.

Закупівля квартир для сиріт продовжилася і цьогоріч. Вона проводилася вже після відкритого кримінального провадження. Першу квартиру – «однушку» – площею 36,4 кв м на вул. Осінній, 4-А  Департамент купив восени за 554 тис грн. Друга однокімнатна квартира на 31 кв м в будинку №1 по вул. Космонавтів в житловому масиві Придніпровськ обійшлася у 531 тис грн.