«Сумихімпром» в обхід «Прозорро» замовив Фірташу газ на 9% дорожче від прайсу «Нафтогазу»
06.12.2018   //  

ПАТ «Сумихімпром» 28 листопада уклало угоду з ТОВ «Хім-Трейд» про постачання природного газу на 94,91 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На грудень замовили 7,80 млн куб. м газу по 12 168 грн. за тисячу кубометрів на умовах попередньої оплати до початку місяця поставки. Це на 9% дорожче від грудневого промислового тарифу ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на умовах попередньої оплати до початку місяця поставки, місячних обсягів використання газу більше 50 тисяч кубометрів і відсутності заборгованості, який становить 11 153 грн. за тисячу кубометрів.

У жовтні «Сумихімпром» замовляв газ у ТОВ «Статус Трейд» кіпрської компанії «Рулата Венчерз Лімітед» Дмитра Фірташа на 7% дешевше від тодішнього тарифу «Нафтогазу».

Створений у лютому «Хім-Трейд», який уперше отримав підряд, належить тому самому офшору «Рулата Венчерз Лімітед» Дмитра Фірташа, що й «Статус Трейд». Нині «Хім-Трейдом» керує Євгеній Городецький, а «Статус Трейдом» – Роман Мандригеля.

Державний «Сумихімпром» із часів Януковича контролюється групою Дмитра Фірташа через керуючого санацією Ігоря Лазаковича, відомого як топ-менеджер Фірташа.

Нагадаємо, у 2011 році завод було визнано боржником – накопичено борги на 1,4 млрд грн. У 2012 році розпочалася процедура санації «Сумихімпрому». Керуючим санацією компанії-кредитори призначили Лазаковича (до жовтня 2017 року). Фонд держмайна у 2015 році подав до суду про припинення банкрутства «Сумихімпрому», обґрунтовуючи це тим, що провадження було порушено незаконно. Чотири судові інстанції, останньою з яких був Верховний суд, ФДМУ програв. Кабмін планував у 2018 році до президентських виборів продати 26 держкомпаній, серед яких – і «Сумихімпром».

Нинішню закупівлю «Сумихімпром» провів без аукціону у «Прозорро», оприлюднивши лише звіт про укладену угоду. Усього з вересня 2016 року завод таким чином підписав договорів на 2,20 млрд грн. із загальної суми угод у 3,07 млрд грн. Вартість більшості з них перевищувала поріг для замовників у розумінні закону «Про публічні закупівлі» на товари і послуги у 200 тис грн., після якого потрібно проводити відкриті торги на одному з авторизованих у «Прозорро» майданчиків.

Акції «Сумихімпрому» належать Фонду державного майна. Проте «Сумихімпром» не вважається замовником за законом «Про публічні закупівлі», бо підпадає під виняток про здійснення діяльності на промисловій чи комерційній основі, а отже, не зобов’язаний проводити відкриті торги у «Прозорро». При цьому паралельно підприємство все ж проводило інші закупівлі шляхом аукціону в «Прозорро». Так, загалом із вересня 2016 року завод роздав 46,42 млн грн. за процедурою «відкриті торги» і 824,73 млн грн. за процедурою «відкриті торги з публікацією англійською мовою», проте у серпні-вересні 2017 року остаточно перестало користуватися цими процедурами.