Поліція розслідує фіктивні ремонти вагонів у метро на 724 мільйони оточенням збіглого в Росію агента ФСБ
06.12.2018   //  

Правоохоронці підозрюють ТОВ «Ваго-Рев» у отриманні коштів за проведення фіктивних ремонтів рухомого складу КП «Харківський метрополітен». Про це написав «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на ухвалу Київського райсуду Харкова від 26 листопада.

Так, слідчі встановили, що у 2016 р. КП «Харківський метрополітен» уклав договір з «Ваго-Рев» на ремонт електрорухомого складу метрополітену вартістю 724 млн грн. За угодою, працівники «Ваго-Рев» в у 2015-2018 рр. здійснювали (в тому числі) такі види ремонту, як заміна рами візка вагону, заміна колісних пар вагону.

Допитаний начальник служби електрорухомого складу КП «Харківський метрополітен» повідомив, що виробниками рам візків вагонів є ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» (єдиний конкурент «Ваго-рев» на тендері). Співробітник метрополітену також зазначив, що запчастини, які використовуються при ремонті рухомого складу, закуповуються ТОВ «Ваго-Рев» та всі заміни таких запчастин відображаються у технічному паспорті на вагон.

Однак, проаналізувавши податкові накладні «Ваго-Рев», правоохоронці встановили, що підприємство не здійснювало закупівлю рам візків вагонів та колісних пар, що ставить під сумнів проведені роботи для КП «Харківський метрополітен».

Слідчі вважають, що «Ваго-Рев» документально оформлювало проведення ремонтних робіт з запчастинами, які отримані від фіктивних підприємств та без належної технічної документації, що може свідчити про непроведення зазначених робіт.

ХАЦ нагадав, що правоохоронці перевіряють можливу розтрату коштів харківського метрополітену головних підрядників комунального підприємства – ТОВ «Ваго Рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки», ТОВ «Спеціалізований «проектно будівельний монтажний поїзд-753».

«Ваго Рев», «Системи прогресивної очистки» та «СПБМ Поїзд-753» відносяться до сфери впливу голови Адміністрації Холодногірського району, депутата Харківської міськради Максима Мусєєва.

Нещодавно суд обрав запобіжний захід одному з колишніх директорів «Ваго-Рев» Геннадію Долженку.

Останнім часом «Ваго-Рев» активно змінює засновників. На даний час, серед засновників є аудитор з Ізраїлю Євген Ананченко та нещодавно створена ТОВ «Харків Інвест Проект». Засновником останньої вказаний мешканець Дніпра Віталій Журавльов. Він був відомий як керівник ПАТ «Хімдивізіон». За даними порталу СМІДА, серед акціонерів цієї компанії є відомий бізнесмен Олександр Лівшиць з Кривого Рогу та Ірина Перова з Харкова. Остання, за даними ЗМІ, прописана у квартирі, яка належить Аллі Добкіній – дочці нардепа Михайла Добкіна.

Від «Наших грошей»:

Як стало відомо у жовтні цього року, за даними СБУ, Максим Мусєєв – агент ФСБ, який мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати Мусєєва не вдалося – він втік до Росії. Попри цю інформацію,  Мусєєв зберігав до останнього посаду голови РДА, яку він отримав ще в 2012 році.