Норови АМКУ: як Комітет третій рік не бачить змови тестя Насірова
06.12.2018   //  

З кінця 2015 року АМКУ маринує справу про тендерну змову компаній тестя Насірова, маючи на руках усі докази від одного з її фігурантів.

Восени 2015 року дві компанії розіграли будівельний тендер «Київавтодору» на ремонт вул. Черкаської за 10 мільйонів. Розіграти «по-тихому» не вдалось – інформація потрапила в Інтернет, потому її підхопили громадські активісти, а за ними – депутати. Усі вимагали, щоб антимонопольні органи піднялись зі стільця і підтвердили або спростували факт змови.

Окрім того, що справа набула розголосу, змовники посварились між собою, тож один з них, ТОВ «Тернопіль Мостобуд», вирішив піти на співпрацю з АМКУ – звернувся до антимонопольників з готовністю добровільно надати усю необхідну для доведення антиконкурентних дій інформацію.

Здавалося б, скільки часу потрібно для доведення змови, коли її обставини від “а” до “я” «зливає» один із творців «розпилу»? Київське обласне територіальне відділення АМКУ під началом Олексія Хмельницького та центральний апарат АМКУ під началом його однокурсника Юрія Терентьєва довели, що це можна робити більше трьох років.

А тепер детальніше.

Все почалось з новини «Наших грошей».

Наприкінці листопада 2015 року ми повідомили, що дві компанії розіграли тендер «Київавтодору» на капітальний ремонт дороги  біля парку Дубки на Сирці за 10 бюджетних мільйонів. За сприяння ТОВ «Тернопіль Мостобуд» підряд отримало ТОВ «Борен-А», яке входить у корпорацію «Альтіс Холдинг» Олександра Глімбовського – тестя екс-очільника ДФС Романа Насірова.

Ми відразу винесли в заголовок акцент на можливості чогось нехорошого в цій закупівлі: «Тесть Насірова розіграв із власним юристом 10 мільйонів на дорогу у Києві».

Бо ситуація була дуже прозора – єдиним допущеним до участі конкурентом «альтісівців» була фірма юриста, який взагалі то одночасно і є адвокатом цих «альтісівців». Це настільки очевидна можливість для зловживань, що на скандал відреагував «Центр протидії корупції», який за підтримки нардепів Сергія Лещенка та Андрія Парубія оскаржив результати проведених торгів. Активісти звернулись до київських антимонопольників з вимогою перевірити тендер на предмет дотримання вимог конкурентного законодавства, а також до Держфінінспекції з проханням провести фінансовий контроль закупівлі.

Держфінінспекція у місті Києві перевірила і відповіла: «Порушень не встановлено».

Київське ОТВ АМКУ занурилось у дослідження. По ходу антимонопольники навіть виписали три штрафи банкам «Артем-Банк», «Сбербанк» та «Вест Файненс Енд Кредит Банк» за ненадання інформації на вимогу.

Але результатом цих зусиль відділення Олексія Хмельницького стало повідомлення про не виявлення обставин, які у своїй сукупності могли б беззаперечно свідчити про наявність в діях «Борен-А» і «Тернопіль мостобуду» ознак порушень законодавства про економічну конкуренцію.

Після того стало остаточно зрозуміло, що між «тернопільцями» і «альтісівцями» вже не має жодних змовницьких стосунків. Бо весною 2017 року «Тернопіль Мостобуду» офіційно звернувся до центрального апарату АМКУ з проханням підтвердити і зафіксувати, що фірма добровільно і першою зголосилась посприяти встановленню факту змови. Ну і розповісти про різні аспекти змови, хто кому і як пропонував «орендувати» техніку, аби було що написати у довідці на тендер, тощо.

У квітні 2017 року перший заступник голови АМКУ Марія Ніжнік підписала необхідний документ. І попутно Ніжнік підтвердила й те, що за зверненням компанії «буде проведено відповідне дослідження».

І ось пройшло півтора року. Вже Насіров навіть встиг вкутатись в клєтчату одєялку і приготуватись до суду. Вже «Альтіса» навіть приблизно не видно у держзакупівлях. А рішення про змову знайти так і не вдається.

Блог від: Юлія Костюк