Нардеп від БПП запропонував ліквідувати «прокладки» на базі ФДМУ, але разом з цим хоче пошкодити оцінці квартир
06.12.2018   //  

На розгляд урядового комітету під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва 6 грудня подано законопроект №9054 щодо змін до Податкового кодексу, які ліквідовують можливість функціонування приватних електронних майданчиків у схемі взаємодії нотаріусів і оцінювачів з Єдиною державною базою даних звітів про оцінку нерухомості Фонду Держмайна. Копія проекту є у розпорядженні «Наших грошей».

Законопроект вносить нардеп Максим Курячий (БПП), який у 2017 році запропонував поправки до Подтакового кодексу, що і дозволили впровадити електронні майданчики на доступ до цієї бази. Після оприлюднення журналістських матеріалів щодо принципів роботи цієї схеми Курячий у серпні пообіцяв розробити нові поправки для боротьби з маніпуляціями.

У новому законопроекті Курячого пропонується видалити з Податкового кодексу пункти, у яких згадуються авторизовані електронні майданчики.

Ці майданчики не виконують жодної функції по веденню держреєстру, а лише отримують по 570 гривень за кожне звернення до бази з боку нотаріусів та оцінювачів, які у подальшому перекладають ці витрати на продавців квартир. І за цю посередницьку функцію майданчики отримують близько 1 млн грн на день, що є доходом власників приватних майданчиків, а не Фонду держмайна.

Однак разом з цією позитивною зміною Курячий пропонує змінити принцип дії бази звітів ФДМУ. Зараз у ній впроваджено електронний модуль, який на підставі даних з ріелторських сайтів визначає ринкову вартість квартир у тих чи інших регіонах, містах та районах міст з урахуванням багатьох показників (стан будинку, поверх, тощо). Визначена модулем ціна є мінімальною, яку при продажу подібної квартири можна вказати в угоді про купівлю-продаж. З цієї суми у подальшому оплачується податок у бюджет. Раніше оцінювачі і нотаріуси постійно дозволяли продавцям та покупцям квартир вказувати в угодах очевидно занижену вартість нерухомості для мінімізації податку. Однак з введенням модулю такі випадки стали набагато рідшими, і це принесло у держбюджет за кілька місяців роботи понад 1 млрд грн додаткових надходжень.

Курячий пропонує знищити цей механізм оцінки і створити нову схему визначення середньоринкової вартості об’єктів нерухомості. На думку нардепа, цим має займатись Міністерство економічного розвитку у порядку визначеному Кабінетом міністрів, і щокварталу оприлюднювати дані на своєму сайті.

У супроводжувальних документах є негативні висновки щодо законопроекту, які підписали міністр фінансів Оксана Маркарова, перший замміністра економрозвитку Максим Нефьодов, в.о. замголови ДФС Євген Бамбізов, перший замміністра Олена Сукманова, замголови Фонду держмайна. Усі відзначили негативний вплив від заміни електронного модулю на нову схему оцінки.

Фонд держмайна також відмітив, що підтримує виключення положень, відповідно до яких інформація зі звіту про оцінку вноситься до єдиної бази звітів через автоматизовані електронні майданчики. Однак, виключення положень щодо можливості проведення незалежної оцінки об’єктів оподаткування та можливості звернення субєкта оціночної діяльності до Фонду з метою рецензування звітів про оцінку, на думку фонду є передчасним.

Мінфін спрогнозував зменшення бази оподаткування доходів через можливе неповне врахування при визначенні середньоринкової вартості детальних характеристик обєкта нерухомості.

ДФС вказала, що при використанні виключно середньоринкової вартості може призвести до випадків заниження фактичної вартості нерухомості «преміум класу».

 

Також читайте:

Порівняльна таблиця з новими поправками Курячого: