Новачок продав тюремникам кашу з м’ясом за ціною тушонки на 80 мільйонів
04.12.2018   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» 26 листопада за результатами тендеру замовила ТОВ «Емі Он» м’ясорослинні консерви на 80,46 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 1 118 т каші з м’ясом невідомого виду і виробника по 72 грн./кг.

Це трохи дешевше від роздрібних цін у магазинах. Наприклад, в інтернет-магазині «Фоззі» перлову каша з яловичиною у металевих банках можна придбати по 83 грн./кг або дрібним гуртом від 36 банок по 78 грн./кг.

Також тендерна ціна тюремників на кашу з м’ясом майже дорівнює ціні м’ясної тушонки в інших замовників. Наприклад, у жовтні військова частина Т0710 Держспецтранспорту купила тушковану яловичину вищого сорту по 77 грн./кг. Тобто тюремники замовили кашу з м’ясом за ціною м’яса.

Крім того, переможець сам завантажив два аналогічні договори від 23-23 вересня. За ними «Емі Он» поставила одеському ФОП Бондар Михайло Юхимович різну кашу з м’ясом по 66-69 грн./кг, що на в середньому на 5% дешевше від тендерної ціни тюремників.

Спершу тюремники хотіли купити 262 т каші з м’ясом за ДСТУ 4607:2006. У запитаннях до процедури вони відповіли анонімній фірмі, що це має бути ячна, перлова, рисова, гречана або пшоняна каша з яловичиною, свининою чи бараниною, а вказані в техумовах перлова або рисова каша з м’ясом і соєю чи перлова, гречана або рисова каша з м’ясом і субпродуктами не дозволяються. Але в документації тендеру це не було чітко прописано.

Також анонім питав, чи можна поставити продукцію за російськими ТУ. На це замовник відповів, що консерви бути виготовлені за ДСТУ 4607:2006. Однак того ж дня тендерну документацію змінили, дозволивши пропонувати товар за ДСТУ 4607:2006 або за ТУ з показниками не гірше ДСТУ 4607:2006. Хто і як повинен визначати, чи є ці показники не гіршими, невідомо. Ще через 20 днів обсяг закупівлі збільшили вчетверо – до 1 118 т.

Залишковий термін зберігання має бути не менше 20 місяців. Товар оплатять протягом 60 банківських днів після поставки. Забезпечення виконання договору становить 5%.

Ціна угоди на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 80,88 млн грн.

За даними системи «YouControl», столичну «Емі Он» заснували у 2015 р. Олексій Сонько і Максим Степаненко із юридичної компанії «Легал Солюшнз», директором тоді був Валерій Мороз. Згодом фірму переоформили на Анну Литвинову із села Писарівка на Хмельниччині, а керівником став киянин Юрій Мазніченко.

На підтвердження досвіду переможець приніс два договори з одеським ФОП Бондар Михайло Юхимович, укладені 24 і 26 вересня, тобто перед оголошенням тендеру.

У лютому «Емі Он» отримала єдиний підряд тюремників щодо постачання риби на 132,24 млн грн. Також вона брала участь у їх торгах щодо курятини і цукру, виграних відповідно ТОВ «Фінінтертехнологія» і ТОВ «Кариота» із цінами, на 40% вищими від ринку. Обидві компанії пов’язані зі старим постачальником тюремників – ТОВ «Лекка». За даними «Інформаційного спротиву», справами «Лекки» керує донеччанка Ганна Асланова – співзасновниця ТОВ «Сінтезпродсервіс», що вигравало значні підряди за часів Януковича. Остання фірма фігурує у кримінальному провадженні як одна з тих, які високопосадовці Державної пенітенціарної служби використовували у своїй схемі для привласнення бюджетних коштів на тендерах.

Єдиним конкурентом була згадана столична «Кариота», засновниками якої у 2016 році були юристи Олександр Гладун та Олександр Мукшименко. Згодом її переоформили на Ігоря Мироненка та Олександру Горбовського. Останній керує ТОВ «Універсалпром Груп» Лілії Колтикової та Оксани Анатоліївни Каналош, разом із якою був прописаний один із засновників згаданої «Лекки» Владислав Васильович Каналош. А Колтикова раніше володіла нині ліквідованим ТДВ «Облпаливо-Черкаси» зокрема з його батьком Василем Васильовичем Каналошем та директором «Лекки» Олександром Кожемякіним.

За даними Єдиного держреєстру, «Лекка» і «Кариота» зареєстровані в одному корпусі.

Державну кримінально-виконавчу службу України очолює Олександр Крикушенко, колишній начальник Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області. Дирекцією керує Микола Данилюк, який раніше очолював Управління ресурсного забезпечення Державної пенітенціарної служби України.
Тендерний комітет Генеральної дирекції очолює заступник її начальника Олександр Насонов, який в минулому році був в. о. начальника ДУ «Управління з питань забезпечення діяльності та розвитку Державної кримінально-виконавчої служби України».
Олександр Геннадійович Насонов – син Геннадія Івановича Насонова. Родина Насонових контролює групу охоронних фірм «Атлант», «Сапсан-1», «АПБ «Сокіл», «АПБ «Беркут» та інших, які часто розігрують тендери. Дружина Насонова-молодшого має квартиру у спільній власності з Аллою та Сергієм Маковими, останній з яких володіє «Сапсан-1».