Путінці без торгів продали «Енергоатому» аварійного обладнання на 55 мільйонів
30.11.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 21 листопада уклало угоду з компанією «Škoda JS a.s.» (Чехія) про закупівлю обладнання на 1,75 млн євро, або 55,32 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня 2019 року поставлять п’ять систем запобігання ранньому байпасуванню герметичного огородження в результаті попадання розплавлених мас активної зони із шахти реактора поза гермооб’ємом, із захистом каналів іонізаційних камер апаратури контролю нейтронного потоку, по 349 тис євро. Вони призначені для енергоблоків №5-6 Запорізької АЕС, №3 Южно-Української АЕС, №2 Хмельницької АЕС та №4 Рівненської АЕС. Гарантійний строк становить два роки після поставки.

Цьогоріч улітку така система за неконкурентною угодою з «Skoda JS» для блоку №1 ХАЕС обійшлась атомникам трохи дешевше – у 342 тис євро. А раніше вони купували ці системи через відкриті торги, які вигравала та сама «Skoda JS». Наприклад, торік вона на продала «Енергоатому» таку систему для блоку №4 ЗАЕС трохи дорожче – за 357 тис євро, а позаторік – для блоку №3 ЗАЕС за 349 тис євро, що дорівнює нинішній ціні.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції.

Чеська «Škoda JS» належить російській групі «Объединенные машиностроительные заводы» («ОМЗ»). Її контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

У травні ризький оглядач «Energy Intelligence» Гарі Піч писав із посиланням на джерела, що «Газпромбанк» веде переговори з французами про продаж частини або всього пакету акцій «ОМЗ». За так званим правилом 50%, яке Міністерство фінансів США застосовує до власності під санкціями, «Газпромбанку» довелось би відмовитися принаймні від 35% акцій «ОМЗ», щоб зняти санкції з «Skoda JS». Або, що, на думку Піча, більш імовірно, «ОМЗ» повинен був би продати контрольний пакет акцій «Skoda JS».

За даними прес-центру «Енергоатома», ця інформація підтверджується тим, що в липні французька «Framatom» замовила у «Skoda JS» частини реакторів для британської АЕС Хінклі-Пойнт. При цьому «Енергоатом» називає «Skoda JS» можливим підрядником із добудови двох незавершених енергоблоків Хмельницької АЕС.

У чеському реєстрі «Skoda JS» досі повністю належить голландській «OMZ B.V.».

Нагадаємо, в Україні, Швейцарії та Чехії правоохоронці розслідують справи щодо хабара від «Skoda JS» українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), близькому до тепер уже колишнього прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко кілька скликань Верховної Ради очолював комітет з палива і енергетики та вважався куратором «Енергоатому». У грудні 2015 року він склав депутатський мандат. Нещодавно САП зачитала в суді обвинувальний акт щодо Мартиненка та інших фігурантів справи.

В Україні «Skoda JS» отримувала підряди виключно в системі «Енергоатому».

Довідково:

Нинішню закупівлю провели в рамках реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій», затвердженої після аварії на японській АЕС «Фукусіма». У березні 2011 року внаслідок землетрусу і цунамі станція була відрізана від основного та аварійного електропостачання, що спричинило припинення подачі води для охолодження стрижнів. Інженери вручну відкрили клапани реакторів і випустити радіоактивну пару в атмосферу, щоб скинути тиск. Однак через контакт водяної пари з розплавленим цирконієм, яким вкриті паливні збірки, утворився водень, який згодом вибухнув, зруйнувавши три реактори з шести.

Торік «Енергоатом» купив обладнання для очищення викидів при аварійному скиданні тиску в тієї ж «Skoda JS» для блоків №1-2 ЗАЕС за 9,63 млн євро та у «Westinghouse Electric Sweden AB» (Швеція) для блоків №1-2 ЮУАЕС за 9,77 млн євро.