Гройсман пригальмував розширення штатів АМКУ та НАЗК
29.11.2018   //  

Кабінет міністрів відправив на доопрацювання проекти постанов, які передбачали розширення центрального апарату Антимонопольного комітету та суттєве збільшення штату Національного агентство з питань запобігання корупції. Документи доручено доопрацювати з Міністерством фінансів.

Таке рішення на засіданні уряду 28 листопада зачитав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Антимонопольний комітет просив Кабмін дозволу набрати 15 нових працівників Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель та Департаменту розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції за рахунок аналогічного зменшення чисельності штату територіальних антимонопольних органів без додаткового фінансування. Річне фінансування 15 мало скласти 2,42 млн грн або близько 19 тис грн на місяць на одну посаду.

Більш масштабними були плани НАЗК, яке просили збільшити на 97 людей, для чого потрібно було додатково наступного року 64,16 млн грн.

В пояснювальній записці НАЗК пояснило розширення штату великим навантаженням на працівників. Наприклад, для отримання коштів в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги Європейського союзу агентству потрібно до лютого 2019 року перевірити 1 тисячу декларацій високопосадовців. Зараз цією перевірку займається підрозділ з 20 людей, кожен з них встигає перевірити за місяць 1-2 декларації.

Також в НАЗК стверджують, що кількість спецперевірок чиновників у 1,5 рази перевищує можливу завантаженість працівників. А 12 співробітників, які відслідковують неподання або несвоєчасне подання декларацій про зміни в майновому стані, нині вдвічі понад норму виконують роботи.

Також з пояснювальної записки відомо, що нині в НАЗК працює 311 співробітників. В НАЗК також заявили, що через великі обсяги роботи потрібно підняти середньомісячну зарплату співробітників з нинішніх 28 тис грн. до 42 тис грн.

Мінфін вказав, що розширення штату НАЗК суперечить урядовій Стратегії скорочення кількості держслужбовців до 2020 року, також відсутні вичерпні фінансово-економічні розрахунків чому потрібно додатково саме 97 співробітників, якщо зараз в Агентстві незаповнена 81 вакансія. Через інформацію Мінфіну про велику кількість вакансій в НАЗК в Секретаріаті Кабміну ідею про збільшення граничної кількості співробітників Агентства назвали передчасною

Фото Зауваження Мінфіна

Головою Антимонопольного комітету є Юрій Терентьєв, однокурсник по КІМО заступника голови АП Олексія Філатова. Цивільна дружина Філатова, Анна Бабич, є співвласницею юридичної фірми «Aequo», яка веде значну частину концентраційних справ в АМКУ. Першим заступником Терентьєва працює екс-партнерка фірми «Aequo» Марія Ніжнік, кума сім’ї Філатова-Бабич.

В березні на дворічний термін головою НАЗК був обраний Олександр Мангул. До цього він очолював Мелітопольську РДА В запорізькій обаласті та районний осередок партії «Солідарність». До цього НАЗК очолювала Наталія Корчак – колишній викладач екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра юстиції Павла Петренка. НАБУ відкрило справу проти Корчак через недекларування майна. Але Спеціалізована  антикорупційна прокуратура відмовилася оголошувати підозру Корчак.