Топ-5 будівельників казарм отримали від Міноборони поки лише 15% тендерних грошей
28.11.2018   //  

Міністерство оборони у 2018 році перерахувало п’яти найбільшим будівельникам солдатських казарм лише 15% від вартості тендерних угод. Про це свідчать дані «Є-Дата» та «Прозорро» про будівництво казарм поліпшеного планування по всій території України.

Цього року Міноборони повідомляло про плани звести 184 казарми за 2,6 млрд грн. За даними «Прозорро», територіальні квартирно-експлуатаційні управління Міністерства оборони за результатами торгів уклали 180 угод на 2,74 млрд грн., що на 12% нижче від загальної очікуваної вартості 3,10 млрд грн.

Підрядниками були обрані понад півсотні фірм, які отримали замовлення від 13 млн грн. (вартість найдешевшої казарми). П’ять фірм отримали замовлення на 839,94 млн грн.

Терміни завершення будівництва у більшості випадків були встановлені до кінця 2018 року. Однак ці лідери попри це станом на кінець листопада отримали від військових оплату у розмірі 131,25 млн грн., що становить лише 15% від вартості тендерних замовлень. Це навіть менше від звичайного для будівельних тендерів розміру авансу 30%.

  1. ТОВ «Нове будівництво та реконструкція» за 228,59 млн грн. замовили шістнадцять казарми на Житомирщині. Однак за даними порталу «Є-Дата», цьогоріч фірма не отримувала від Міноборони через казначейські рахунки жодної гривні. Лише Квартирно-експлуатаційний відділ м. Житомира влітку розрахувався за зрізання аварійних дерев на 39 тис грн.

При цьому Міністерство оборони у серпні повідомляло, що «Нове будівництво та реконструкція» добросовісно та за графіком виконує укладені в квітні-травні договори. А на сайті компанії наявні фото будівництва казарм, а також серед інших об’єктів вказані ремонти Американського Дому, Консульського відділу та будівлі проживання співробітників Посольства США в Києві.

ТОВ «Нове будівництво та реконструкція» належить киянину Володимиру Бондару та Ігорю Галецькому з Броварів.

  1. ТОВ «Перша будівельно-монтажна група» за 185,92 млн грн. отримало замовлення на тринадцять казарм на Закарпатті, Рівненщині, Полтавщині, Житомирщині та Чернівеччині. За даними «Є-Дати», цьогоріч теруправління Міноборони перерахували цій компанії 5,04 млн грн., тобто 3% від вартості замовлень. Від інших замовників вона не отримувала коштів у цей період.

Столична фірма зі статутним капіталом 15 тис грн. належить директору Дмитру Рябухіну з Кропивницького та Ірині Ясинській з Кривого Рогу, власникам ТОВ «Перша будівельна група-Центр». Вона будує клубний будинок «Corner» на Троєщині для ТОВ «РК Девелопмент» Тетяни Ровнянської і Сергія Кущерця, яким керує Владислав Ровнянський.

  1. ПП «Проект-Актів» за 156,16 млн грн. замовили десять казарм на Донеччині та Одещині. За даними порталу «Є-Дата», цьогоріч ця фірма отримала від теруправлінь Міноборони 57,09 млн грн., а від інших замовників у той самий період – 14,07 млн грн.

При цьому фірма 25 жовтня офіційно перейшла в стан припинення діяльності (причини невідомі). І вже після цього військові перерахували їй 6,60 млн грн.

Одним з співзасновників «Проект-актіву» є сумчанин Сергій Лисиця, керівником фірми вказана Діана Лисиця. Бізнес-партнером Сергія Лисиці у ТОВ «Будівельна компанія «Легенда» є Олександр Нагорський. Після 2015 року Олександр Нагорський у якості керівника ГО «Всеукраїнська асоціація кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств» був відомий як член громадських рад при Міноборони, КМДА та ГУ ДФС у м. Києві. Окрім цього Лисиця володіє ТОВ «Легенда-Глобал», ТОВ «Легенда-Агро» і ТОВ «Холдингова компанія «Легенда» та ТОВ «Імперія-Меблів» із Георгієм Корнієнком і Леваном Дореулі з Грузії.

Другим співзасновником «Проект-актіву» є адвокат Ігор Папуша, відомий як помічник депутатки Одеської облради від «Батьківщини» Алли Стоянової.

  1. ТОВ «Капітал Інвест Строй» за 144,39 млн грн. замовили десять казарм на Харківщині та Дніпропетровщині. За даними порталу «Є-Дата», цьогоріч теруправління Міноборони перерахували цій компанії 41,16 млн грн. Від інших замовників вона не отримувала коштів у цей період.

Засновниками столичної компанії є директор Богдан Міщенко з Харкова і Роман Байко з Львівщини. Останній також володіє ТОВ «Ісо Груп» одноосібно і ТОВ «Абіт-Текс» із харків’янкою Людмилою Князєвою, причому обидві ці фірми поставляли армії одяг.

  1. ТОВ «Будівельна компанія «Укркомплексбуд.» за 124,89 млн грн. замовили вісім казарм на Тернопільщині, Чернігівщині та Хмельниччині. За даними порталу «Є-Дата», цьогоріч ця фірма отримала від теруправлінь Міноборони 27,96 млн грн., а від інших замовників у той самий період – 3,16 млн грн.

Фірмою з Вишневого під Києвом володіє та керує киянка Ольга Петрівна Живжир, яка колись отримувала підряди Квартирно-експлуатаційного відділу м. Луганська щодо постачання дров. За даними системи «YouControl», раніше директором «Будівельної компанії «Укркомплексбуд.» був Олег Сологуб, який у 2015 році висувався у Носівську райраду на Чернігівщині від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

 

Анна Сорока, «Наші гроші»