Фаворов виграв у Ахметова і європейців 760 мільйонів на «формульний» газ для «Укртрансгазу»
27.11.2018   //  

Філія «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Укртрансгаз» 22 листопада за результатами тендерів уклала три угоди з ТОВ «Еру Трейдінг» про постачання природного газу для виробничо-технологічних потреб на загальну суму 760,09 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом на жовтень 2018 року – квітень 2019 року замовили 90,00 млн куб. м газу. Його ціна прив’язана до звіту ICIS Heren Europian spot gas markets щодо котирувань ціни газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG) за наведено нижче формулою.

У жовтні ціна за тисячу кубометрів становить 8 400-8 532 грн. без ПДВ залежно від угоди.

Сума угод на 7% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 819,00 млн грн.

Засновником створеної у березні 2016 року фірми «Еру Трейдінг» є американська компанія «Еру Корпорейшн», а кінцевими бенефіціарами – Андрій Фаворов і Дейл Пері зі США та директор Ярослав Мудрий з Києва.

Дорожчими конкурентами на активних торгах були ТОВ «ДТЕК Трейдінг» Ріната Ахметова і ТОВ «Трафігура Юкрейн», а в одному випадку – ще й ТОВ «Акспо Україна» швейцарської «Акспо Солушинз АГ» зі швейцарської групи «Axpo».

Спершу «ДТЕК Трейдінг» не допустили до аукціонів. Компанія принесла наказ від 27 червня 2014 року про вступ з 28 червня 2014 року на посаду директора Віталія Бутенка, підписаний ним самим, а також протокол загальних зборів від 27 червня 2014 року про припинення трудового договору з попереднім директором Андрієм Фаворовим, останнім днем дії якого було саме 27 червня 2014 року. Із цього замовник зробив висновок, що Бутенко 27 червня ще не мав права підписувати наказ про власний вступ на посаду.

«ДТЕК Трейдінг» оскаржив своє відхилення в АМКУ, заявивши, що повноваження директора підтверджені протоколом зборів, а дата 27 червня 2014 року в наказі є технічною помилкою у внутрішній службовій документації. Адмінколегія зазначила, що тендерна документація не містила окремих вимог щодо терміну надання повноважень керівнику. На її думку, замовник не довів, що наданий скаржником наказ недійсний, тож вона задовольнила скаргу і зобов’язала замовника повернути «ДТЕК Трейдінг» на торги.

Компанія «Trafigura Ukraine LLC» зі статутним капіталом 10 тис грн. створена в липні 2016 року і належить компаніям «Trafigura Ventures 5 B.V.» і «Trafigura Electricity B.V.» (обидві – Нідерланди). Директором є Тарас Савченко. Фірма розпочала активну участь в тендерах під час правління Андрія Коболєва в «Нафтогазі» та вже отримувала підряди на поставки технологічного газу, як і нинішній переможець «Еру Трейдінг».

Формула розрахунку ціни газу за договором

CP = PCP х Kc/ Kb + (Avg NCG DA – NCG bas) x 10,35 x Kc, де:

CP – ціна за 1 тис куб. м газу без ПДВ для кожного місяця передачі газу;

PCP – ціна за 1 тис куб. м газу без ПДВ на жовтень 2018 року (8 400-8 532 грн.);

Avg NCG DA – сума котирувань NCG DA за кожний календарний день в період з 1 по 25 число включно місяця передачі газу, розділена на 25;

NCG bas – ціна газу на 10 липня 2018 року в Євро/МВт*год., яка розраховується як середньоарифметичне між цінами «Bid» та «Offer» під заголовком «NCG Price Assessment: October’18»;

NCG DA – ціна газу кожного календарного дня на дату її визначення за принципом день вперед в Євро/МВт*год.:

якщо датою визначення ціни є день опублікування звіту, NCG DA розраховується як середньоарифметичне між цінами «Bid» та «Offer» для такого дня під заголовком «NCG Price Assessment: Day-ahead» у день, що передує даті визначення ціни;

якщо дата визначення ціни не є днем публікування звіту, NCG DA розраховується як середньоарифметичне між цінами «Bid» та «Offer» для такого дня під заголовком «NCG Price Assessment: Weekend» у день, що передує даті визначення ціни;

Kb – офіційний курс гривні до євро від НБУ на 10 липня 2018 року;

Kc – офіційний курс гривні до євро від НБУ на 25 число місяця передачі газу.