Відхилення за відсутність позитивної ділової репутації – суб’єктивне і легко оскаржується
24.11.2018   //  

Державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська ділиться практикою адміністративної колегії з про порушення законодавства у сфері публічних закупівель:

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України в ході закупівлі послуг з розробки дизайну української експозиції на виставці «Експо-2020» відхилив пропозицію переможця ТОВ «Експосервіс Україна» через «застереження щодо укладання договору з таким учасником».

Замовник послався на ніким неоскаржений пункт тендерної документації, який дозволяє відхилення, якщо замовник самостійно знаходить у відкритих джерелах інформацію про учасника, і доходить висновку, що той не має позитивної ділової репутації.

Така підстава для відхилення – оціночна і суб’єктивна. Враховуючи практику колегії, подібні речі завжди трактуються на користь бізнесу, оскільки замовник на відміну від учасників може прописати вимоги і конкретніше. Таким чином, якби учасник заявив, що його репутація хороша і ризиків укладання угоди зі мною немає, то колегія б прийняла сторону учасника.

Однак у цьому випадку учасник не скаржився на відхилення. Додатковою обставиною було те, що компанія в ході аукціону знизила ціну з 3 590 000 грн до 3 грн. Таке іноді буває, в таких випадках в колегію іноді надходять скарги на те, що причиною такої цінової заявки став програмний збій чи перепад напруги.

Практика колегії у таких історія наступна. Ми виходимо з того, що учасник має право запропонувати ціну 3 гривні. Це може бути тактика виходу на ринок, або проект накшталт «про-боно», тощо. Тобто це не є порушенням, поки учасник не є монополістом і його дії не можна кваліфікувати як «хижацькі ціни» (монополіст спочатку демпінгом захоплює ринок, а потім диктує споживачам вже завищені ціни).

Тому моя порада учасникам – будьте уважні на аукціонах. Бо будете змушені виконувати угоду по запропонованій ціні, або втрачати забезпечення угоди. В даній закупівлі МЕРТУ вимагало внесення учасником тендерного забезпечення у вигляді електронної банківської гарантії в розмірі 120 тис грн. Тому відхиливши учасника на підставі вищезгаданого суб’єктивного критерію замовник врятував його від втрати 120 тисяч гривень, або виконання робіт очікуваною вартістю 4 млн грн за три гривні.

Якщо у вас є питання щодо тендерної адмінколегії АМКУ – надсилайте на адресу Info@nashigroshi.org