Одесити розіграли 220 мільйонів на таємне будівництво 1 (одного) кілометра дороги на Полтаву
23.11.2018   //  

Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області 21 листопада за результатами тендеру замовила ТОВ «Автомагістраль-Південь» будівництво автодороги державного значення за 220,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року збудують трасу Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка від села Лобойківка до межі області на ділянці км 11+400 – км 12+400 довжиною 1 км.

Передбачено чотири смуги руху в двох напрямках шириною кожна по 3,75 м, узбіччя шириною 3,75 м, розділювальну смугу шириною 3 м і дорожнє покриття зі щебенево-мастикового асфальтобетону ЩМА, а також розчистку частини русла річки Чаплинка.

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Довідково: за словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, серед країн Євросоюзу найдешевший кілометр будівництва автобану в Болгарії – 3 млн євро, в Польщі – від 5 млн євро до 7 млн ​​євро. Тобто вартість будівництва полтавської траси відповідає найдорожчим дорогам Польщі.

Гарантійний строк на штучні споруди і земляне полотно становить десять років, на дорожній одяг – п’ять років, забезпечення виконання договору – 1%. На заробітну плату піде 1,93 млн грн., тобто 0,9% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1,2% – 2,60 млн грн. Ціна угоди на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 227,48 млн грн.

«Автомагістраль-Південь» належить одеситам Валерію Короткову та Олегу Наливанному.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Ростдорстрой», засновником якого віднедавна значиться компанія «Оттема» (Угорщина), а кінцевими бенефіціарами через неї та фірми «Мурфілд Індастріз Ел.Пі», «Логоформ Корп» і «Хіллмонт Інк» – Євген Коновалов та Юрій Шумахер. Останній є депутатом Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова. Раніше «Ростдорстрой» через вірґінську фірму «Сайдлейк Інтернешнл Лімітед» належав Коновалову, Шумахеру, а також Олександру Рацкевичу та авторитетному бізнесмену Олександру Жукову.

Дві інші компанії не допустили до нинішнього аукціону. ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» не подало свідоцтва на коток, самоскид і навантажувач, а надані сім свідоцтв на дорожні котки й гусеничні екскаватори не переклало на українську мову. ПП «Полтавабудцентр» не підтвердило наявність досвіду виконання аналогічних робіт.

Фірма «Полтавабудцентр» оскаржила в АМКУ допущення до торгів «Ростдорстрою» та «Автомагістраль-Південь», заявивши, що вони надали не всі акти виконаних робіт до аналогічних договорів. Однак замовник вимагав не всі акти, а ті, які підтверджують такий мінімальний обсяг виконаних за календарний рік аналогічних робіт: 20 тис кв. м нижніх вирівнювальних шарів дорожнього одягу з гарячих асфальтобетонних сумішей і 20 тис кв. м верхніх шарів покриття зі ЩМАС. З огляду на це адмінколегія не задовольнила скаргу.