Кабмін дозволив експорт шкідливих відходів на утилізацію, замовниками будуть регіональні ОДА
23.11.2018   //  

Кабінет міністрів на засіданні 21 листопада вніс зміни до постанови, якими дозволив експорт шкідливих відходів для утилізації навіть за наявності в Україні потужностей для виконання таких робіт.

Про це «Нашим грошам» повідомили в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів, саме це міністерство ініціювало відповідні зміни.

Керівник Департаменту екологічної безпеки Мінекології Сергій Лук’янчук пояснив «Нашим грошам», що міністерство розробило зміни до законодавства на прохання обласних державних адміністрацій та транснаціональних корпорацій, задіяних в агробізнесі, оскільки вони втратили можливість утилізовувати непридатні накопичені пестициди. За даними  Мінекології, сьогодні в країні знаходиться біля 8,5 тис т небезпечних відходів, про наявність у них ще 2 тис т відходів для утилізації заявили приватні підприємства.

Ще в 1999 році Україна приєдналася до Базельської конвенції про контроль за транскордонними небезпечних  відходів  та  їх  видаленням.  Уряд тоді ж ухвалив постанову №1120, якою затверджувалося Положення на виконання конвенції, заборонивши у 2000-му році експорт шкідливих відходів при наявності в Україні відповідних потужностей для їх утилізації.

У липні 2016 року Кабмін ухвалив нові ліцензійні умови для провадження діяльності з небезпечними відходами, вони передбачали перевірку ліцензіатів. Таких в Україні було двоє. Після ухвалення нових умов одне підприємство відразу відмовилося від ліцензії. Іншому підприємству – ТОВ «Еко Нова», ліцензію було анульовано через невідповідність вимогам. У відповідь фірма звернулася до суду, який визнав, що наказ міністерства про скасування не діє, але водночас суд його не скасував.

За словами Лук’янчука, упевнившись, що розширення можливостей експорту відходів не суперечать Базельській конвенції, були підготовлені зміни до законодавства. Він запевнив, що на відміну від ситуації із експортом відходів у 2010-2014 роках, коли всі тендери проводилися Мінприроди і фінансувалися з державного бюджету, зараз замовником робіт виступатимуть обласні державні адміністрації. Гроші на утилізацію повинні виділятися з місцевих екологічних фондів, які формуються за рахунок екологічного податку.

Зазначимо, що вартість утилізації за кордоном буде дорожчою від вартості цих робіт в Україні, її прогнозована ціна $2-15 тис/т.

Нагадаємо, в 2011-2013 роках за часів Міністра екології Миколи Злочевського розгорівся скандал, коли   профільне Міністерство та Івано-Франківська ОДА замовило ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» (Ізраїль) експорт для відходів гексахлорбензолу (ГХБ) з полігону під Калушем для утилізації на заводах Великобританії та Польщі на 871,85 млн грн. Відомо, що ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» наймало субпідрядником ТОВ «Сі Буд Сістем», яке заснував громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський. За даними ЗМІ, замість небезпечних відходів ГХБ фірма вивозила звичайну землю, вартість робіт складала $4тис/т. Полігон під Калушем так і не було очищено.

Влітку  2014 року прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом розтрати 440 млн грн., виділених на знешкодження ГХБ Калуші. Але після цього фірма змогла відсудити 294 млн грн боргу Івано-франківської ОДА. В 2015 році Верховна Рада створила слідчу комісію, щоб дослідити ситуацію експорту відходів, але про результати її роботи не повідомлялося.

«С.І.Груп Консорт Лтд» отримало монополію на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли міністерство природи очолював все той же Микола Злочевський.

Наразі у Мінприроди наголошують, що всі згадані фірми позбавлені ліцензій на поводження з небезпечними відходами.