«Укрреставрація» за 149 мільйонів збудує Меморіал Небесної Сотні з американським гранітом і голландськими липами
21.11.2018   //  

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності 20 листопада за результатами тендеру повідомив про намір укласти угоду з ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня «Україна-Реставрація» про будівельні роботи на 148,81 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня 2019 року за проектом переможниць архітектурного конкурсу Ірини Волинець і Марії Процик вартістю 4,23 млн грн. мають реконструювати алею Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до будинків 3-5 на алеї Героїв Небесної Сотні з облаштуванням пішохідної зони, благоустроєм та озелененням території. Перед цим знесуть і пересадять низку дерев, перенесуть капличку і хрест. Гарантійний строк становить десять років.

За підсумковою відомістю ресурсів без ПДВ і доставки, найбільшу суму близько 37,03 млн грн. буде відведено на різні вироби з граніту White Mount Airy. Цей вид видобуває американська компанія «North Carolina Granite Corporation» у місті Маунт-Ері в Північній Кароліні. Він використаний на Меморіалі Другої світової війни та Арлінгтонському Меморіальному мосту у Вашингтоні, Меморіалі братів Райт у Північній Кароліні тощо.

Зокрема горизонтальні меморіальні плити 1200х1000х150 мм придбають по 38 тис грн./кв. м, а вертикальні меморіальні плити 1200х1800х750х150 мм – по 50 тис грн./кв. м.

У відкритих джерелах немає даних про ринкові ціни граніту White Mount Airy.

Ще 9,14 млн грн. піде на сто дрібнолистих лип Tilia cordata «Bochlie» SOL 6 XV MDВ50-60 із Нідерландів по 91 тис грн./шт.

Боларди обійдуться у 7,77 млн грн.: модель J275F Statik коштує по 107 тис грн./шт., а модель JH 275 HA K2 H800 – по 288 тис грн./шт.

Ціни звичайних будівельних матеріалів відповідають ринку та іншим тендерам.

Ціна угоди на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 154,19 млн грн.

За вимогами тендерної документації, учасники повинні були мати не менше ста кваліфікованих працівників та аналогічний договір щодо будівельних роботи та/або реконструкції, що включають роботи з благоустрою та озеленення території.

ТОВ «Північно-український будівельний альянс» Андрія Якусевича – екс-помічника нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася пропонувало на 4% нижчу ціну. Проте його відхилили за відсутність цілої низки позицій у кошторисах, розрахунків адміністративних і загальновиробничих витрат, а також підписів уповноваженої особи на локальних кошторисах і відомостях матеріальних ресурсів.

Дорожчими конкурентами були ТОВ «Основа» і ТОВ «Київське міжобласне спеціальне науково-реставраційне виробниче управління», причому з усіх чотирьох компаній тільки переможець жодного разу не знижував ціну під час аукціону.

Закупівлю провели з другої спроби, бо перший тендер довелось відмінити через нестачу учасників, оскільки на нього прийшла лише «Основа» із ціною 154,09 млн грн.

Нині переможцем ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня «Україна-Реставрація» володіє і керує киянин Василь Гайдей, який до того був лише директором. Раніше фірму було записано на ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича компанія «Україна-Реставрація», яке донині належить ТОВ «Спеціальне науково-реставраційне проектно-будівельно-виробниче підприємство «Україна-Реставрація» Заслуженого будівельника України та Героя України Миколи Орленка. Останніми двома фірмами керує Олександр Лонський.

Ще Василь Гайдей керує ПрАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектно-будівельно-виробниче акціонерне товариство «Україна-Реставрація» Олександра Лонського.

Усі перераховані фірми зі схожими назвами входять у корпорацію «Укрреставрація».

Загалом із 2013 року переможець отримав державних підрядів на 81,90 млн грн.

«Київське міжобласне спеціальне науково-реставраційне виробниче управління» належить ТОВ «Ремонтно-реставраційне підприємство «Україна-Реставрація» Тетяни й Олени Колеснік. Вони також володіють ТОВ «Київське міжобласне спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління», яке з 2016 року отримало підрядів ДУС щодо реставрації Маріїнського палацу на 611,65 млн грн. Ці двоє працювали в корпорації «Укрреставрація» задовго до того, як одну з її складових – ПАТ «Укрреставрація» – взяла під контроль команда Януковича в особі тодішнього керівника ДУС Андрія Кравця.

Засновниками броварської «Основи» є директор Юрій Карпенко (57%), Віктор Карпенко, Вячеслав Орлов, Алла Кондратович, Семен Новофастовський, Лариса Байбара і Лідія Миронова. У березні вона виграла 121,78 млн грн. на розбудову Музею Голодомору.

Від початку року «Основа» з дочірнім ТОВ СУФП з ІІ «Основа-Солсиф» фігурує у кримінальному провадженні №42016100000001070 щодо «вертолітного майданчика» Януковича. Перша була підрядником, а друге – генпідрядником його будівництва.