Суд виправдав підприємця, затриманого при передачі хабара начальнику зіньківської поліції
21.11.2018   //  

31 жовтня Зіньківський райсуд Полтавської області виправдав опішнянського підприємця Олександра Федошу, якого затримали під час передачі 6000 грн. начальнику Зіньківського відділення Гадяцького відділу поліції у Полтавській області за покриття незаконних операцій з металобрухтом. Про це написала Дарина Синицька у «Полтавщині» з посиланням на вирок суду.

Федошу затримали 20 липня 2017 р. у Зінькові. За даними поліції, він передав тодішньому начальнику Зіньківського відділення Гадяцького відділу поліції Андрію Власенку 6000 грн.

Згідно з матеріалами справи, 11 липня Федоша прийшов до Власенка і запропонував йому хабар за закриття кримінального провадження, відкритого у червні того ж року за ч.1 ст.213 ККУ (Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом). За таку послугу начальник поліції мав отримати 4000 грн. Ще 2000 грн. одноразово та по 2000 грн. щомісяця підприємець пообіцяв давати за те, щоб підлеглі Власенка не перешкоджали в організації незаконного пункту прийому металобрухту. 19 липня чоловіки обговорили деталі, а 20-го відбулася передача 6000 грн., і Федошу було затримано.

Підприємець не визнав провину і заявив, що була провокація злочину. Він розповів, що 11 липня до його помешкання приїхала слідчо-оперативна група із ухвалою суду на обшук. Підставою була відкрита за фактом незаконних операцій з металобрухтом кримінальна справа. Федоша був відсутній. На місці знаходилися його племінники. Вони не дали провести обшук без господаря і поїхали до начальника поліції Власенка у Зіньків.

За словами чоловіків, той натякнув на хабар і сказав, що Федоша все одно має взяти на себе провину за незаконні операції з металобрухтом. При цьому поліцейський нібито пообіцяв, що подбає, аби підприємцю дали півроку умовно. Племінники повернулися до будинку, дочекалися повернення Федоші, але провести обшук не дали, аби вночі правоохоронці не «підкинули» неналежних доказів.

Правоохоронці провели обшук зранку. За словами племінника Федоші, один з поліцейських сказав — обшук не дав результатів, яких від них вимагав начальник поліції. На думку Федоші та його родичів, начальнику місцевої поліції було важливо, аби підприємець зізнався у злочині. На той час Власенко перебував на посаді трохи більше місяця і намагався показати свою роботу та зробити кар’єру.

В подальшому відбулася серія дзвінків та зустрічей Федоші та Власенка. Під час однієї з них начальник поліції поводився так, ніби попередньої розмови про гроші не було і натякав підприємцю самому назвати суму. Тоді останній не стримався і перший запропонував кошти. Після цього відбулися торги — чоловіки дійшли до обумовленої суми у 6000 грн.

Суддя Сергій Должко дійшов висновку, що прокуратура та поліція не дали достатніх доказів, які б доводили винуватість Федоші:

  • Суд критично поставився до показів тодішнього начальника Зіньківського відділення поліції Андрія Власенка, оскільки він був зацікавленою стороною у справі.
  • Суд звернув увагу на послідовність показів обвинуваченого та їхній збіг із показами інших свідків. Він схилився до того, що без підбурення підприємець ніколи б не дав хабара.
  • Підприємцю та його захиснику не відкрили частину матеріалів справи, які стосувалися затримання та обрання запобіжного захисту.
  • Слідчі не отримали належним чином оформленого дозволу на аудіовідеозапис дій Федоші.
  • Суд вирішив, що інкримінований підприємцю злочин носить сумнівний характер.

В результаті суддя визнав Федошу невинуватим та виправдав через недоведеність в діях обвинуваченого складу інкримінованих злочинів, та закрив кримінальне провадження за ч.3 ст. 369 ККУ та ч. 1 ст. 369-2 ККУ через не встановлення достатніх доказів для доведення винуватості в суді.

Рішення поки не набуло законної сили і до кінця листопада може бути оскаржене в апеляції.