Міноборони стягнуло з улюблених постачальників лише десяту частину штрафу за зрив поставок сухпайків
21.11.2018   //  

Господарський суд Києва зменшив на 90% штрафні санкції для ТОВ «Військторг», яке майже на півроку прострочило поставку 42 тис. продуктових наборів для армії за двома лотами вартістю 9,09 млн грн. Про це свідчать рішення суду від 18 вересня та 23 жовтня.

У межах двох справ суд підтримав зменшення штрафних санкцій для «Військторгу» з 1,83 млн грн до 182,56 тис. грн, посилаючись на відсутність вини компанії у простроченні на 112-143 дні термінів поставки наборів. Причиною затримки назвали поставку «Військторгу» початково неякісного товару від його контрагента ТОВ «Дніпрова Хвиля» (група компаній ТМ «Верес» Вадима Новинського).

Для зменшення суми штрафу та пені, судді Господарського суду Києва Олена Удалова та Юлія Картавцева зіслались на статтю 233 ГК, якою передбачена можливість пом’якшення розміру неустойки у випадку її надмірності порівняно з наслідками порушення зобов’язання.

Міністерство оборони як позивач у справах не подавало апеляційних скарг на висновки суду першої інстанції. 26 жовтня одне з рішень уже набуло законної сили.

Додамо, йдеться про договори від 12 травня 2017 року на придбання 42 тис. польових продуктових наборів з терміном поставки – до 30 червня 2017 року. По факту перші партії замовлення почали надходити у військові частини Харкова лише у другій половині жовтня.

Міністерство оборони уклало спірні контракти із «Військторгом», попередньо підписавши договір на виробництво і постачання готових перших та других страв у пакетах для розігріву із ТОВ «Дніпрова Хвиля».

Так, «Дніпрова Хвиля» мала поставити «Військторгу» готові страви у придатному для розігріву пакуванні, а вже «Військторг» – розвозити уже укомплектовані набори продуктів військовим, згідно з рознарядкою Міноборони.

Вже 3 травня (за більш ніж тиждень до підписання договору поставки між Міністерством оборони та «Військоторгом», але на основі повідомлення про намір укласти такий договір – від 25 квітня) «Дніпрова Хвиля» поставила на склад «Військторгу» замовлені страви, однак з’ясувалось, що пакування майже всіх партій є негерметичними. Виною тому став технологічний збій в роботі обладнання «Дніпрової хвилі». Неполадки усунули 19 липня.

У травні 2017 року «Військторг» отримав замовлення на поставку МО загалом 56 тис. наборів. Технологічний процес їх виготовлення, за інформацією «Дніпрової Хвилі», складає 34 дні, обробка, маркування, фасування та доставка «Військторгу» мали зайняти ще 27 днів.

Нагадаємо, з початку минулого року київське ТОВ «Військторг» уклало з Міноборони 29 договорів на поставку продуктових наборів загальною вартістю 2,87 млрд грн.

Сьогодні фірма зареєстрована на Андрія Усенка з Києва. Як раніше повідомляли «Наші гроші», ця компанія через засновників і менеджерів пов’язана із так званою «генерал-єнакіївською» групою. Свою назву отримала за часів президента Віктора Януковича через зв’язок тодішнім міністром оборони Михайлом Єжелєм, який був пов’язаний бізнесом з нардепом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком, також відомим як «Юра Єнакіївський» (докладніше про зв’язки фірм у матеріалі «Скандальні годувальники солдатів-2/2. «Генерал-Єнакіївські»).

Нагадаємо, сьогодні тривають судові спори ТОВ «Оптімус Конекшн» (колишнє ТОВ «Газтрейд») проти Міністерства оборони по минулорічним контрактам на поставку палива загальною вартістю 759,47 млн грн. Компанія виграла суди першої інстанції щодо продовження строків поставки за договорами або ж їх розірвання, посилаючись на непередбачувані обставини, що виникли у її контрагентів, і які завадили виконати поставку у термін («Трейд Коммодіті» та «Хімпродторг ЛТД»).