Фонд держмайна за добу до рішення АМКУ легітимізує на Кабміні «прокладки», всаджені на базу оцінок (документ)
21.11.2018   //  

В порядок денний засідання уряду 21 листопада включено проект постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2014 p. № 358». Копії документів є у розпорядженні «Наших грошей».

Проект розроблений Фондом держмайна. Пропонується привести урядову постанову у відповідність до норм статті 172 Податкового Кодексу України, якою Фонду держмайна дозволили ввести приватні посередницькі майданчики в схему взаємодії нотаріусів і оцінщиків з Єдиною державною базою звітів про оцінку майна. У 2018 році ФДМУ надав дозвіл п’яти фірмам бути посередниками в цій схемі п’яти фірмам, пов’язаним з оточенням нардепа Антона Яценка, якого раніше називали хрещеним батьком Тендерної палати України.

В постанові уряду №358 2014 року було зафіксовано, що послуги доступу до цієї бази надаються «безперешкодно і безкоштовно». Нинішнім проектом пропонується видалити ці слова.

Це дозволить легітимізувати роботу посередницьких майданчиків, які зараз беруть від 500 гривень просто за те, що нотаріус ці оцінщик звертаються до бази. При цьому вартість їхніх послуг нічим не обмежена, а жодних функцій вони не виконують, оскільки майданчики є просто передаточною ланкою.

Державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська планувала винести розгляд цього питання 15 листопада. Однак тоді голова комітету Юрій Терентьєв не включив це питання у порядок денний через претензії голови Департаменту  досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери Оксани Дягілєвої невідомого змісту. Вже за кілька днів ці претензії вочевидь зникли, оскільки питання майданчиків заплановано на розгляд АМКУ 22 листопада, тобто на наступний день після запланованого прийняття урядової постанови 21 листопада. Нагадаємо, Дягілєва і Терентьєв раніше працювали юристами в компанії «Метро кеш енд керрі».

Фонд держмайна отримав зауваження АМКУ до свого проекту щодо змін в постанові №358. Однак Фонд вирішив не враховувати їх, оскільки Мінюст та Інститут держави і права ім. Корецького провели експертизу цього проекту. І експертиза показала, що у Кабінету міністрів і Фонду держмайна не має повноважень впливати на вартість послуг цих майданчиків.

Разом з тим, в протоколі засідання урядового комітету від 2 листопада вказано, що “представником Антимонопольного комітету не висловлено зауважень щодо схвалення проекту акта”.

Нагадаємо, поправки в Податковий Кодекс щодо впровадження приватних майданчиків у схему доступу до Єдиної бази звітів оцінок ФДМУ подав нардеп від БПП Максим Курячий. Вони були погоджені головою податкового комітету ВР Ніною Южаніною (БПП).

У травні 2018 року Фонд держмайна і Держспецвязку випустили спільний наказ, яким дозволили запуск цієї системи з введеням посередницьких майданчиків між самою базою та її користувачами – оцінщиками і нотаріусами.

Роботою цих майданчиків в ФДМУ опікується заступник голови Фонду Євген Асташев. Раніше він був радником президента Асоціації підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб, яку заснував та очолює Володимир Доброскок, один з представників Тендерної палати. Саме з Доброскоком мають спільний бізнес  власники одного з майданчиків «Про закупівлі», якому ФДМУ дозволили збирати гроші за доступ до державної бази. За консервативними оцінками, ці майданчики збирають близько 1 млн грн. за кожну добу роботи.