Фірма екс-власників «Тедіс Україна» у Мукачеві за 20 мільйонів прокладе вулицю до супермаркету Балог
21.11.2018   //  

Управління міського господарства виконкому Мукачівської міськради Закарпатської області в результаті відкритих торгів уклало договір з ТОВ «Техно-Буд-Центр» на будівництво міської вулиці за 20,7 млн грн. Про це написали «Наші гроші. Львів» з посиланням на систему Prozorro.

Згідно з техзавданням, переможець торгів повинен прокласти нову вулицю, що включає дорожнє покриття, облаштування розмітки, зливоприймальйних колодязів тощо. Бюджетні призначення на 2018 рік становлять 10,7 млн грн. Роботи планують завершити до кінця червня 2019 року.

Ще у 2017 році Mukachevo.net повідомляло, що вулиця А. Шептицького з’єднає вул. Митрополита Володимира з кільцевою розв’язкою на трасі Київ-Чоп, навпроти гіпермаркету «Епіцентр». Інтернет-видання «PMG.ua» підкреслило, що навпроти є не тільки гіпермаркет «Епіцентр», а й торговий центр «Сільверленд», який належить родині міського голови Мукачева Андрія Балоги. Тобто фактично нова дорога сполучить район Росвигово з цим супермаркетом, який відкрили лише у січні цього року.

У 2017 році дружина Андрія Балоги Едіта отримала 1,4 млн грн. дивідендів від ТОВ «Маркет Рітейл» (мережа магазинів-супермаркетів «Silverland», попередня назва «Барва»). Їй належить 35% у статутному капіталі. Ще 65% володіє Павло Балога, ще один син нардепа Віктора Балоги.

Витрати компанії-підрядника на заробітну плату працівникам становитимуть 363 тис грн., тобто 1,75% від суми контракту, а прибуток буде дорівнювати 223 тис грн., що становить близько 1%, відповідно.

Крім переможця участь у торгах взяла лише одна компанія: дочірнє підприємство «Екранбуд» ТОВ «Екран» із дорожчою ціновою пропозицією на 89 тис грн.

ТОВ «Техно-Буд-Центр» зареєстроване у Тернополі, а його власниками є Юрій Ханін та Андрій Ярема. Останній до 2011 р. був співзасновником тютюнового монополіста ТОВ «Тедіс Україна» (стара назва – «Мегаполіс-Україна»). Він разом із Романом Микитюком заснував фірму в 1999 році в Тернополі. До 2011 р. обоє власників вибули зі складу її засновників. У 2016 році АМКУ оштрафував «Тедіс» на 429,3 млн грн через зловживання монопольним становищем.

Як зазначають «Наші гроші», раніше співвласником «Техно-Буд-Центр» був Любомир Грегоращук, чий син Андрій був депутатом Тернопільської міськради від ВО «Свобода». Андрій Грегоращук є зятем екс-керівника Служби автодоріг у Рівненській області Юрія Проника, який раніше обіймав аналогічну посаду в Тернопільській області. А син Проника Орест керував ДАК «Автомобільні дороги України».

ТОВ «Техно-Буд-Центр» отримало 135 держзамовлень на 1,9 млрд грн. впродовж 2018 року, зокрема 66 із них загальною вартістю 664 млн грн. у Закарпатській області.