У справі проти ДТЕК сплили факти, які не дозволили АМКУ прямо сьогодні закрити розслідування на догоду Ахметову
20.11.2018   //  

В ході засідання Антимонопольного комітету 20 листопада по справі, порушеній за ознаками порушення конкурентного законодавства енергокомпаніями з групи ДТЕК, з’ясувались що антимонопольне розслідування не врахувало низку фактів, повідомив журналіст «Наших грошей» за засідання комітету.

АМКУ доручив представникам НКРЕКП, «Укренерго» та колишньому члену НКРЕКП Андрію Герусу надати до 7 грудня їхні письмові пояснення. Далі вони будуть передані для ознайомлення ДТЕКу і 18 грудня відбудеться наступне засідання АМКУ для прийняття рішення по цій справі.

Розслідування АМКУ було розпочате у 2015 році за заявами «Укренерго» і НКРЕКП. Тоді повідомлялось про завищення цін на вугілля всередині самого ДТЕКу, наслідком чого було включення до тарифу на електроенергію завищених цін. Справою займалась перша заступниця голови комітету Марія Ніжнік та профільний департамент АМКУ, який очолює Тетяна Кулешова.

20 листопада в АМКУ презентували результати розслідування – ознак зловживання ринковою владою з боку ДТЕК не виявлено, відтак справу рекомендовано закрити.

З такими висновками не погодився голова «Укренерго» Всеволод Ковальчук, який особисто представляв позицію держкомпанії. За його словам АМКУ не врахував низки даних по цій справі, у тому числі взагалі не було відмічено роль Бурштинського енергоострова, а також не надано належної оцінки діям ДТЕК по відключенням енергоблоків нібито для ремонту (повністю текст заяви «Укренерго» по діям ДТЕК 2015 року – тут).

Андрій Герус, який був членом НКРЕКП у 2015 році, повідомив про невиконання ДТЕКом рекомендацій АМКУ щодо закупівлі частини енергетичного вугілля на ринкових засадах. За словами експерта, ДТЕК влаштував не закупівлю вугілля його енергокомпаніями на біржі, на яку могли б вийти інші продавці вугілля і тим самим збити ціну. Натомість ДТЕК влаштував тоді аукціон по продажу вугілля, видобутого групою. На такий аукціон інші продавці вже не могли долучитись, відтак весь обсяг вугілля ДТЕК викупили енергетики ДТЕК по обумовленій всередині групи ціні.

Герус нагадав, що державне «Центренерго» намагалось провести біржову закупівлю вугілля, наслідком якої могло бути зниження ціни. Однак ДТЕК з невідомих причин на вийшов на цей аукціон і це дозволило усім зберегти високі ціни на вугілля.

В ході засідання АМКУ також зясувалось, що НКРЕКП раніше надав свою позицію стосовно рішення АМКУ закрити справу. Позиція відомства заключалась у «врахуванні такого рішення у своїй роботі», повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв. Однак в ході засідання уповноважена представниця НКРЕКП повідомила, що зараз відомство частково незгодне з таким рішення.

Остаточно позиція НКРЕКП має стати відомою 18 грудня на наступному засіданні АМКУ по цій справі.

НКРЕКП подавало свою заяву у 2015 році, коли Нацкомісію очолював Дмитро Вовк, колишній працівник ICU і «Рошен». Тоді президент Петро Порошенко заявляв про боротьбу з олігархами. За наслідками «деолігархізації» єврооблігації ДТЕКу значно подешевшали і їх скупила інвесткомпанія ICU. Вихідці з цієї фірми тоді якраз очолювали НКРЕКП, Міністерство енергетики і Нацбанк.

Після початку справи АМКУ, НКРЕКП у 2016 році прийняла формулу «Роттердам+», яку від АМКУ погодив особисто голова комітету Юрій Терентьєв. Ця формула значно збільшила прибутки ДТЕКу і внаслідок подорожчали придбані ICU єврооблігації. Після цього президент Порошенко припинив риторику щодо «деолігархізації». Натомість ICU і «Метінвест» Ріната Ахметова уклали низку угод по боргам «Донецьксталі», завдяки яким фінансисти Порошенка вже отримали від компанії Ахметова 2 мільярди гривень.