Суди почали рятувати «прокладку» Грановського-Адамовського від штрафів за зірвані поставки палива для армії
20.11.2018   //  

ТОВ «Оптімус Конекшн» виграло суди першої інстанції у Києві та Дніпрі проти Міністерства оборони по контрактам на поставку палива загальною вартістю 759,47 млн грн. Про це свідчать дані судового реєстру.

У Господарському суді Києва суд 13 вересня розірвав чотири договори поставки палива за договорами від липня 2017 року загальною вартістю 567,16 млн грн. Сума тендерного забезпечення у вигляді електронної банківської гарантії за контрактами становила 19,42 млн грн.

Окрім того суд 19 вересня вирішив внести зміни до ще одного договору від липня 2017 року на 100,30 млн грн.. Цього разу суд дозволив фірмі продовжити термін виконання контракту з 30 вересня по 26 грудня 2017 року. Банківське забезпечення за даним лотом становило 3,16 млн грн.

У Дніпрі «Оптімус Конекшн» отримав рішення Господарського суду Дніпропетровської області щодо переносу кінцевого строку поставки палива за договором від 22 червня 2017 року – з 30 жовтня до 26 грудня 2017 року. Вартість контракту становила 92,01 млн грн, а розмір банківського забезпечення сягав 2,78 млн грн. При цьому, 25 травня цього року Дніпропетровський апеляційний суд направив справу на розгляд до Господарського суду Києва за підсудністю, тож надалі цей спір розглядатимуть уже київські судді.

«Оптімус Конекшн» оскаржує договори з Міноборони, які вона укладала в 2017 році ще маючи назву «Газтрейд», і по яким не змогло вчасно поставити паливо. У всіх випадках фірма посилається на непередбачувані обставини, що виникли у її контрагентів, і які завадили виконати поставку у термін.

Зокрема, йдеться про проблеми на Миколаївській митниці при ввезенні газового конденсату компанією «Хімпродторг ЛТД». Або ж, про арештовані рахунки ТОВ «Трейд Коммодіті» у межах кримінального розслідування НАБУ.

Від «Наших грошей»:

Через судові оскарження кінцевих термінів поставки або розірвання договорів із Міноборони компанія може уникнути сплати банківських гарантій та інших штрафів за прострочені зі свого боку угоди. У контрактах були передбачені пеня 0,1% вартості продукції за кожен день просрочки і додатковий штраф у розмірі 7% при просрочці понад місяць.

У 2017 році дніпровське «Оптімус Конекшн» мало назву ТОВ «Газтрейд» і було відоме як один із найбільших постачальників бензину для Міністерства оборони (1,95 млрд грн за контрактами із МО).

Сама компанія замовляла паливо для армії у ТОВ «Трейд Коммодіті». Для виробництва бензину останнє купувало газовий конденсат у ТОВ «Хімпродторг ЛТД», а те – у «Реtro Energy Group Limited» (Дубаї, ОАЕ).

Будучи учасником закупівель Міноборони, «Газтрейд» залучало банк «Південний» у якості банка-гаранта виконання зобов’язань за майбутніми договорами. Загальна сума тендерного забезпечення за лотами, у межах яких були укладені спірні договори, становить 25,37 млн грн.

Нагадаємо, «Трейд Коммодіті» тримало розрахункові рахунки у банку «Південний». Також ця компанія кредитується у «Південному», як і нардеп від БПП Олександр Грановський, якого називають покровителем «Трейд Коммодіті».

Найбільший пакет акцій «Південного» належить Юрію Родіну (28,70%), однак, як повідомляли «НГ з Денисом Бігусом», неофіційним власником банку називають бізнесмена Андрія Адамовського, який є інвестором «Трейд Коммодіті» і бізнес-партнером Грановського.