Прокуратура розслідує отримання десятків гектарів дружиною чиновника Держкадастру під виглядом фермера
19.11.2018   //  

Дружина чиновника ГУ Держгеокадастру у Харківській області Олега Дацуна отримала десятки гектарів землі на 6 млн грн. у Печенізькому районі через створення фіктивного фермерського господарства. Про це написав «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на сайт Харківської обласної прокуратури.

Прокуратура вважає, що Тетяна Козирєва, дружина Дацуна, через фіктивне фермерське господарство «Олта-А» незаконно отримала землю площею 38 га у селі Борщова Печенізького району. Прокуратура у суді наполягає на розірванні договору оренди ділянки та поверненні її державі.

Тетяна Козирєва та Головне управління Держземагенства у Харківській області 30 грудня 2014 року уклали договір оренди ділянки площею 38 га.

На думку прокуратури, землю Козирєва отримала в оренду для ведення фермерського господарства. Однак, насправді жінка не мала жодного наміру займатися фермерством, а бажала лише безкоштовно, поза процедурою земельних торгів, приватизувати землю. Для цього вона формально створила ФГ «Олта-А», членами якого зробила своїх родичів. Лише за місяць після створення фермерського господарства землю розділили між 12 його членами. А ще за півроку вони безоплатно приватизували ці ділянки за так званою процедурою «розпаювання фермерського господарства».

Одразу після приватизації земель голова господарства розпочала його ліквідацію. При цьому ФГ не проіснувало й одного сільськогосподарського сезону та жодного разу не використовувало надану землю за призначенням. Більше того, члени господарства також отримали ділянки з низкою порушень.

Фермерське господарство «Олта-А», про яке йде мова в прес-релізі прокуратури, було засноване 15 липня 2015 р., а 18 січня 2017 р. почалася процедура його ліквідації. Тетяна Козирєва була співвласником «Олта-А» на 95%. Також 18 січня 2017 р. почалася ліквідація фермерського господарства «Олта», власником якого була також Тетяна Козирєва.

Олег Дацун в управлінні Держгеокадастру займає посаду начальника Управління адміністративно – організаційного забезпечення з лютого 2017 року.

Олег Дацун та Тетяна Козирєва мають у власності 3 квартири у Харкові загальною площею 173  кв м. Козирєва також має земельну ділянку в Руських Тишках площею 6,5 га. Дацун та Козирєва їздять гп Toyota Corolla 2013 року та Renault Megane 2009 року.

В декларації Олега Дацуна за 2016 р., земля площею 38 га, розділена на 9 ділянок, знаходилась в 2016 році в оренді у Тетяни Козирєвої. В його декларації за 2017 р. цієї ділянки в оренді у Тетяни Козирєвої немає, але є дохід від відчуження нерухомого майна в 140 тис.грн.

Олег Дацун раніше був головою Печенізької райради від Партії Регіонів. В 2015 році він був кандидатом в депутати Печенізької райради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

В судовому процесі, прокуратура діє в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, одним з чиновників якого є чоловік Тетяни Козирєвої, відповідача в цій справі.