Потерпіла від вимагання $150 тисяч бізнесвумен вважає, що за справами проти неї стоїть оточення Авакова
19.11.2018   //  

Потерпіла від вимагання $150 тис. підприємиця Ольга Федорова вважає, що за кримінальними справами проти неї стоїть колишній нардеп від БЮТ Віталій Данилов. Про це написала Ірина Салій у «Судовому репортері».

14 листопада Шевченківський суд Києва провів чергове засідання за звинуваченням екс-співробітника НАБУ Олександра Самкового у підбурюванні до надання хабара і шахрайстві.

Підозрюваного у вимаганні хабара Самкового затримали 19 травня 2017 р. Разом зі своїм спільником Геннадієм Сорокою він начебто отримав $150 тис. у підприємиці Ольги Федорової за закриття кримінального провадження. З подачі прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган ЗМІ тиражували новину, називаючи Самкового працівником НАБУ. Однак, він таким не виявився. З НАБУ його звільнили ще у лютому, тобто до того часу, коли спільники стали вимагати у підприємиці хабар.

Обвинувачені Самковий і Сорока вину не визнають. Вони погодилися дати суду показання в кінці, після встановлення всіх обставин справи.

Федорова є власницею торгівельної марки «SYMBOL», під якою в Україні працює мережа магазинів одягу. З 2014 р. стосовно Федорової була справа про несплату податків і фіктивне підприємництво. В одній із ухвал суду йдеться про ухилення від сплати ПДВ на 3,8 млн грн. За чотири роки підозрюваних у справі не з’явилося. Але магазини періодично обшукували і вилучали товар, підприємці зазнавали збитків. Федорова вважала справу сфабрикованою, а дії правоохоронців незаконними.

14.05.2017 за заявою Федорової УСБУ в Сумській області щодо вимагання у неї грошей було внесено дані до ЄРДР.

«Чому жінка, зареєстрована в Харкові, зверталась до СБУ саме в Сумській області? В одному з судових рішень на стадії досудового слідства зазначалася, що вона начебто якийсь час проживала там. Однак більш вірогідним є те, що Федорова не довіряла правоохоронним структурам в Харкові, зокрема через її конфлікт із впливовим у регіонів колишнім нардепом від БЮТ Віталієм Даниловим, який має газовий бізнес ( ТОВ «Сахалінське-1») з нардепом від «Народного фронту» Ігорем Котвіцьким, близьким до міністра МВС Арсена Авакова», – відмітила Салій.

Федорова окрім покарання Самкового і Сороки хоче також моральної компенсації. Адвокат зачитав позовну заяву. Спочатку йшлося про 300 тис грн. Пізніше підприємиця збільшила вимоги до 1,20 млн. Водночас суд заяву про збільшення вимог повернув. У позовній заяві Федорова назвала справжні, на її думку, причини її переслідування. Нижче уривки із заяви Федорової, яку зачитав суду адвокат:

«З 2002 по липень 2014 була приватним підприємцем, реалізувала через власні магазини брендовий одяг під торгівельною маркою «SYMBOL». 2014 року стала власником торгівельної марки «SYMBOL» та за ліцензійними договорами цим знаком користуюся під час продажу одягу іншим підприємцям.

Здійснюючи підприємницьку діяльність в 2002-2014 рр., на вимогу нардепа України 6-7 скликань Данилова В.Б. та його товариша Кравченка С.Д. я віддавала їм гроші, частину від свого доходу. Всього понад $800 тис. Я вимушена була це робити, оскільки боялася останніх, адже вони були членами київської «ОПГ». З жовтня 2007 р. до 2014 р. народний депутат мав ділові та корупційні стосунки з керівниками правоохоронних органів. Кравченко С.Д. є спортсменом-боксером.

Данилов В.Б. змусив мене безкоштовно одягати в магазинах «SYMBOL» його, Кравченка, членів його сім’ї та їх знайомих. За вказаний період вони отримали товар на суму понад 1 млн доларів.

30 липня 2015 р. Данилов у своєму офісі в Харкові в присутності Кравченка зажадав від мене виплатити 5 млн доларів одноразово або з метою контролювати та постійно отримувати частину прибутку поставити свого наглядача над моєю діяльністю… та над діяльністю підприємців… Він попередив, що в іншому випадку мене та підприємців чекають величезні неприємності аж до порушення стосовно мене кримінальної справи. Данилов В.Б. нагадав, що особисто підтримує дружні стосунки з міністром Аваковим та чинними нардепами, має вплив на посадовців Генпрокуратури… що здатен сам вплинути на будь-яких посадовців МВС та ГПУ… Погрози Данилова на мою адресу почали виконуватися з вересня 2015 р. та існують по даний час…

Порушено щодо мене низку кримінальних проваджень, за якими відсутня подія злочину. 13 жовтня 2015 .у першим заступником генпрокурора безпідставно скасовано постанову про закриття кримінального провадження від 22.07.2014… В січні 2016 порушено провадження за фактом незаконного зберігання зброї, яка була підкинута та вилучена під час проведення обшуку в квартирі моєї мами… Ці кримінальні провадження – тиск на мене з метою змусити виконувати вимоги Данилова, працювати на нього та сплачувати йому гроші… Для тиску на мене Данилов В.Б. також розшукав мого колишнього чоловіка… який з 2015 року є громадянином Росії та більшу частину часу мешкає на тимчасово окупованій території АР Крим. Навесні 2016 йому було сплачено гроші Даниловим… На мене здійснюється тиск… по цивільним справам щодо поділу майна та доходів, отриманих підприємцем у 2002-2014 рр.

Після обшуків в 11 магазинах з вивіскою «SYMBOL» у січні-лютому 2016 року вилучено весь товар… Мною були подані заяви в начальнику ГСУ НПУ Вакуленку, в Генпрокуратуру та в НАБУ в лютому 2017 р. Лише під тиском журналістів харківська обласна прокуратура… внесла до ЄРДР … відомості щодо скоєнння Даниловим та Кравченком злочинів за ч. 4 ст. 189 та ч.2 ст. 364 КК. З липня 2017 р. справа не розслідується. Мені було відмовлено у визнанні мене потерпілою. Я зверталася в ГПУ та НАБУ, але мені було відмовлено в захисті моїх прав».